Managed hosting door True

'Stemmachines betrouwbaar'

 

De Nederlandse regering wijst kritiek op stemcomputers van de hand. Uitgebreide testen en toezicht op de apparatuur in stemlokalen zouden geknoei met verkiezingsuitslagen onmogelijk maken.

Dit stelt minister Thom de Graaf voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties in antwoord op kamervragen van CDA-kamerleden Liesbeth Spies en Maarten Haverkamp. Zij hadden naar aanleiding van ophef in Ierland over nieuwe stemcomputers van Nedap vragen gesteld over de betrouwbaarheid van stemmachines in Nederland. Nedap is één van de grootste leveranciers van Nederlandse stemmachines. De minister stelt dat de in Nederland gebruikte apparatuur vanaf 1997 uitgebreid is getest op functioneel gebruik in verkiezingen. Elk prototype stemmachine is door TNO grondig gekeurd.

Iers uitstel

De Ierse premier Bertie Ahern heeft begin mei besloten om de proef met stemmachines van Nedap uit te stellen. Ierland wilde deze machines uitproberen tijdens de verkiezingen voor het Europese Parlement volgende maand. De Commission on Electronic Voting had de premier uitstel ingefluisterd, omdat de systemen door een voortdurende stroom van systeemaanpassingen niet goed meer te testen zouden zijn. Ook klaagde deze commissie dat het de broncode van dit systeem niet heeft kunnen inzien. De Ierse oppositiepartijen verwijten de regering dat ze 52 miljoen euro heeft weggesmeten. < BR>

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/1371214). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×