Managed hosting door True

Serie: High-end smartphones

High-end smartphones: Android

Deel 2

Dit artikel delen:

We testen drie Android smartphones, twee met versie 1.6 (Acer Liquid en HTC Tattoo) en een met versie 1.5 (LG GW620) van het Android-platform.

Acer Liquid S100

Qua uiterlijk, gewicht en afmetingen heeft de Liquid S100 trekjes gemeen met de Apple iPhone. Het capacitieve tft-scherm heeft dezelfde afmetingen (3,5 inch) als de iPhone, maar biedt een hogere resolutie (480 x 800 pixels). Groot verschil is natuurlijk het besturingssysteem, namelijk Android 1.6 (met standaard Exchange-synchronisatie). Net zoals de iPhone is de Liquid alleen echt bruikbaar met een permanente internetverbinding. Android leunt sterk op Google voor zaken zoals e-mail, contacten, surfen, chatten, video en veel andere functies. Als je op je desktop vaak de diensten van Google gebruikt dan is een Android-mobieltje heel handig. Je hebt dan overal eenvoudig toegang tot je gegevens.

Je bedient alles met je vingers en met vier tiptoetsen onder het scherm. Bij die toetsen zitten overigens geen telefoonfuncties. De telefoon bedien je volledig op het scherm. Acer heeft niets gewijzigd aan de standaard Android-interface, maar voegde wel een paar eigen widgets toe. We vinden de gebruikte pictogrammen vrij klein. Ook reageert het scherm niet altijd even vlot als we op een pictogram drukken. Het virtuele toetsenbord werkt stroef, al verbetert dat wel als je het mobieltje in de landschapsrichting houdt. Scrollen en browsen gaat wel erg snel. Zoomen moet echter met een tiptoets onder het scherm. Multitouch wordt niet ondersteund. De schermkwaliteit is aanvaardbaar, maar niet van het niveau van een iPhone of een HTC Touch. Naast de ingebakken Google-apps kun je nog tal van apps en games downloaden uit de Android Market. Veelal zijn die gratis, een voordeel tegenover de iPhone en tegenover Windows Mobile. Schakelen tussen 3G en WiFi verloopt vlot. Acer levert standaard een microSD-kaartje van 2GB mee. Bij normaal tot intensief gebruik moet je deze smartphone dagelijks herladen.

Oordeel Acer Liquid S100

Voor zijn geld biedt de Acer Liquid S100 erg veel waar. Je moet de relatief kleine pictogrammen, het nogal matige scherm en de nauwe integratie met alle Google-diensten er voor lief bijnemen. Maar dat laatste zullen heel wat gebruikers wellicht eerder een voor- dan een nadeel vinden.

+ vlotte prestaties
+ veel functies voor weinig geld
- stroef reagerend scherm
- kleine pictogrammen

Info Acer Liquid S100

€304,96 (met 2 GB geheugenkaartje)
81/100
Meer info: acer.nl

HTC Tattoo

Dit is de goedkoopste smartphone in deze test en wellicht ook de goedkoopste Android-gsm die er momenteel op de markt is. De erg compact en lichte Tattoo draait de recentste versie van Android. Je kunt dus standaard gegevens synchroniseren met een Exchange-server. Om de prijs te drukken, moet je enkele ontwerpcompromissen voor lief nemen. Zo is het interne geheugen beperkt tot 256 MB RAM. Je kunt het wel uitbreiden met een microSD-kaartje. De schermdiagonaal meet slechts 2,8 inch. Erger is dat de resolutie van het resistieve tft-scherm beperkt is tot 240x320 pixels, terwijl de meeste Android-apps minstens 320x480 pixels verwachten. Dit betekent dat je niet alle apps uit de Android Market op de Tattoo kunt installeren. Het scherm draait wel automatisch mee met de richting waarin je de gsm houdt. Het reageert ook redelijk goed op vingerdrukken. Maar het virtuele toetsenbord is erg klein. HTC paste zijn eigen kleurrijke HTC Sense interface aan voor Android. Er zijn vier desktops waarop je naar wens widgets met informatie en functies kunt plaatsen. Je schakelt tussen de desktops door met je vingers over het scherm te vegen. Ondanks het eerder beperkte geheugen, is het vlot werken met de Tattoo. Apps starten snel op. Meerdere taken tegelijk uitvoeren is evenmin een probleem. Ook de autonomie is behoorlijk goed.

Oordeel HTC Tattoo

+ erg compact
+ veel waar voor je geld
- klein scherm
- geen flash

Specificaties HTC Tattoo

 €205,79
81/100 (BEST)
Info: tinyurl.com/y8v6ztn

LG GW620

Dit is de eerste Android-smartphone van LG. Het is een schuifmodel met een 3-inch resistief tft-scherm en een resolutie van 320x480 pixels. Het toetsenbordje bevat zes rijen (met een aparte rij voor getallen). Hoewel de toetsen klein zijn, valt erop typen toch goed mee. De toetsen staan wat bol en dat geeft net voldoende feedback voor een vlotte werking. Het scherm en trouwens de hele smartphone is wat kleiner dan de Acer Liquid. Daar staat tegenover dat het scherm meer kleuren weergeeft en erg helder is. Het reageert redelijk vlot op onze vingers. De GW620 gebruikt overigens nog Android 1.5, 1.6 komt pas in juni uit voor deze gsm. MS Exchange-gebruikers hoeven echter niet te wanhopen. LG levert standaard Moxier Mail mee, zodat je toch nog kunt synchroniseren met een Exchange-server en (via die omweg) Outlook. LG paste in tegenstelling tot Acer wel de Android UI aan. Zo zijn de pictogrammen in groepen ingedeeld, wat overzichtelijker is. Ook zijn een aantal extra widgets geïntegreerd, zoals SNS, een universele client voor sociale netwerken, en Layar, een innovatieve applicatie voor gelokaliseerde visuele zoekopdrachten. Het interne geheugen is beperkt tot slechts 150 MB, al kun je wel een microSD-kaartje van maximaal 32 GB in de GW620 kwijt. Ondanks het beperkte geheugen en zijn iets zwakkere processor reageert de GW620 even vlot als de Acer Liquid. Multitasken doet hij ook erg goed, bijna zo goed als de Nokia N900. Bovendien houdt de accu het redelijk lang uit. Bij gemiddeld tot intensief gebruik konden we toch vlot twee dagen met de GW620 werken. De opgegeven standby-tijd is met 25 dagen trouwens de beste van het testveld, al hebben we dit niet kunnen testen.

Oordeel LG GW620

De LG GW620 is een complete, vlot werkende Android-gsm voor een erg scherpe prijs.

+ vlotte werking
+ goede autonomie
- beperkt geheugen
- oudere Android-versie

Info LG GW620

 €247,10
85/100 (TOP)
Meer info: tinyurl.com/ykb5evq

Aanraakscherm: capacitief of resistief

Resistieve tft-schermen kun je met je vingers bedienen, maar een pennetje werkt toch vlotter. Als je met je vingers werkt, moet je namelijk echt flink doordrukken op pictogrammen. Ook scrollen is niet eenvoudig.

Bij een capacitief aanraakscherm is het glazen oppervlak voorzien van een elektrisch geleidende laag. Als je het scherm aanraakt ontstaat een zwakke stroom. Hieruit kan de smartphone afleiden waar je het scherm hebt aangeraakt. Capacitieve tft-schermen werken veel vlotter met vingerbediening, maar ze reageren dan weer niet goed op een pennetje. Capacitieve schermen laten ook innovatievere manieren van bedienen toe, zoals multitouch. Daarmee kun je bijvoorbeeld op foto's of webpagina's inzoomen door op een bepaalde manier met twee vingers over het scherm te vegen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wat een afknapper deze test van android systemen.
HTC Desire? Android 2.1?
Dit is zoooo 2009 (2008?)

Verschrikkelijke test. En dan staat er bovenin nog wel: High-end smartphones.

Dit zijn de smartphones die de betrokken bedrijven zelf hebben ingestuurd voor de test. We hebben uiteraard getest wat op het moment van de test (maart) ook effectief leverbaar was.

Inderdaad een slechte test, eigenlijk zoals er zoveel bestaan qua tests.
Zet maar eens een bold 9700 tov een 3Gs en een nexus-one, uiteindelijk blijft de individuele gebruikers ervaring en de beschikbaarheid van apps de doorslag geven op de markt.
Ik snap ook niet de voorkeur voor een blackberry als het aankomt op mail-ondersteuning, deze is net zo goed op een Iphone tegenwoordig.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.