Managed hosting door True

'Verplicht ICK-pensioen slecht voor branche'

Mkb-adviesbureau: loonkosten zullen flink stijgen

Werkgeversvereniging ICT verwacht dat de verplichtstelling van de pensioenregeling voor de ICK-branche per 1 augustus dit jaar van kracht wordt. De regeling moet worden uitgevoerd door een nieuw op te richten bedrijfstak pensioenfonds (Bpf). Het mkb-adviesbureau Westland & Van der Toolen is niet blij met de verplichting.

Directeur Gerard van der Toolen: "Een verplichtstelling waarbij dure arbeidskosten worden opgelegd voor een hele branche, is simpelweg niet van deze tijd en zeer ongewenst. De regeling is erg duur, waardoor de loonkosten van veel ondernemingen fors zullen stijgen. Kleine ondernemingen kunnen hierdoor hun concurrentiepositie ten opzichte van grote ondernemingen zien verslechteren."
Hans Keukelaar, voorzitter van de werkgeversvereniging ICT, bestrijdt dat het een dure regeling is. "Het gaat om een bodemregeling; alleen het salaris en het vakantiegeld worden verplicht gesteld. Het is belangrijk om in een regeling te voorzien die ook voor kleine bedrijven betaalbaar is." Ook woordvoerder Eddy Haket van vakbond de Unie MHP verbaast zich over de mening van Van der Toolen. "Hoe kleiner de schaal, hoe groter het risico. Kleine bedrijven kunnen juist veel baat hebben bij een verplichte bedrijfstakregeling, waardoor het risico kleiner wordt. Door één pensioenregeling zal ieder bedrijf relatief gezien dezelfde kosten hebben. Daardoor krijg je juist eerlijke concurrentie."

Bezwaarschriften

De pensioenregeling ligt op dit moment bij minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Bij een aangetoonde representatieve meerderheid kan De Geus ervoor kiezen alle ICK-ondernemingen onder de verplichte regeling te laten vallen. De geplande invoerdatum van 1 januari 2004 is reeds verstreken. Haket: "Dat maakt niet uit, de ingangsdatum kan worden verschoven. Het is zelfs mogelijk om het met terugwerkende kracht alsnog per 1 januari in te voeren."
Westland & Van der Toolen is begonnen met het verzamelen van brieven van ondernemingen die een vrijwillige pensioenregeling willen. "Het is de bedoeling om minister De Geus een grote stapel bezwaarschriften te overhandigen. Het ziet er naar uit dat dit gaat lukken", aldus Van der Toolen.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.