Managed hosting door True

Vraag om een agenda

Loopbaan

Tips voor een succesvol beoordelingsgesprek

 

Een beoordelingsgesprek vindt vaak aan het einde van het jaar plaats, omdat dat een goed tijdstip is om de balans op te maken. Tijdens het gesprek wordt met de werknemer gesproken over het functioneren van de afgelopen periode. Ook komt de hoogte van het salaris aan bod. Je kunt naar aanleiding van het gesprek promotie maken.

Anders dan het functioneringsgesprek is het beoordelingsgesprek een eenrichtingsgesprek. De leidinggevende geeft een oordeel over je prestaties en als werknemer kun je daar alleen kennis van nemen en mag je op de uitspraken reageren.

Een goede voorbereiding is daarom belangrijk:

  • Zorg altijd dat je leidinggevende je een agenda geeft of een aantal punten waar je het tijdens het gesprek over zult hebben. Je hebt namelijk recht op een goede voorbereiding.
  • Bekijk de agenda goed en denk ook na over welke onderwerpen jij nog aan bod wilt laten komen. Draag die onderwerpen ook aan je leidinggevende voor.
  • Denk na over je eigen functioneren en bedenk ook praktijksituaties, zodat je een voorbeeld kunt noemen.
  • Lees de eerdere verslagen van de beoordelings- en functioneringsgesprekken.
  • Misschien staat in de personeelsreglementen wel in welke vorm het gesprek dient plaats te vinden. Hier moet de werkgever zich aan houden.
  • Aan het einde van het gesprek ontvang je een verslag, dat je moet ondertekenen. Lees dit goed en teken niet voordat je het er mee eens bent. Als je bezwaren hebt, zet die dan op papier en onderbouw ze goed. Het verslag kan later namelijk in een ontslagprocedure aantonen dat je niet langer geschikt bent voor je functie.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/2240675). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×