Managed hosting door True

Titel architect taboe in ict

Bouwkundig architecten hebben genoeg van onduidelijkheid

 

De Stichting Bureau Architectenregister (SBA) wil een forse dwangsom opleggen wanneer in de ict-wereld de titel 'architect' onrechtmatig gebruikt wordt en daarmee verwarring schept.

Dat stelt juridisch medewerker Rob van der Elst in een ingezonden stuk in Computable deze week. De SBA ziet toe op naleving van de Wet op de architectentitel (pagina 35). Daan Rijsenbrij, woordvoerder van het Nederlands Architectuur Forum (NAF) waarin ict-leveranciers zijn vertegenwoordigd, voerde eerder overleg met de SBA, maar de onderhandelingen bleven in een impasse steken. "Ik ging er vanuit dat we tot een gentleman-agreement konden komen. Het bleek echter dat de SBA geen partij is waarmee kan worden onderhandeld. Het is duidelijk dat de wet bedoeld is voor de bebouwde wereld en niets te maken heeft met de digitale wereld. Daarom begrijp ik niet waar het SBA zo moeilijk over doet", aldus Rijsenbrij. Hij oppert dat de wet misschien beter afgeschaft kan worden en dat de beroepsgroep (Bond van Nederlandse Architecten (BNA) - red.) zelf een certificatie instelt, zoals in de makelaarswereld al gebruikelijk is.
BNA-directeur Dirk van der Veer begrijpt de maatregelen die de SBA nu wil nemen. "Ik ben niet degene die dat moet doen, ik hamer primair op duidelijkheid. Ik vind ook dat de titel 'architect' niet misbruikt mag worden, maar zolang ik heel duidelijk zie dat het om ict'ers gaat, doe ik niet zoveel." Rijsenbrij vindt dat niet voldoende. "Voorvoegsels (bijvoorbeeld enterprise-architect) kunnen een oplossing zijn, maar dan geldt ook gelijke monnikken, gelijke kappen. Dus voor de fysieke wereld vier voorvoegsels en voor de digitale wereld ook vier."< BR>

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/1326925). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×