Managed hosting door True

Consultant toen

Consultant toen

Henk Bremer (60) werkte 35 jaar geleden voor het Zweeds Meteorologisch Instituut (Smhi) in Stockholm, waar hij voor het eerst in aanraking kwam met computers. Hij werkt tegenwoordig als directeur management development voor Cap Gemini Ernst & Young.

Toen en nu
Automatiseringsfuncties: wat is er de afgelopen 35 jaar veranderd, wat is hetzelfde gebleven en hoe ziet detoekomst eruit?
  1. Applicatieprogrammeur toen
  2. Applicatieprogrammeur nu
  3. Hoofd automatisering toen
  4. Hoofd automatisering nu
  5. Systeembeheerder toen
  6. Systeembeheerder nu
  7. Consultant toen
  8. Consultant nu
  9. Installateur/helpdesk toen
  10. Installateur/helpdesk nu
"Het beroep 'consultant' bestond 35 jaar geleden nog niet echt. De werkzaamheden waren er wel, maar het heette anders. Ik kwam in 1965 in dienst bij het Zweeds Meteorologisch Instituut en daar ben ik de automatisering ingerold. Ik werkte op een grote zaal, waar een enorme computer stond, de Saab D12, van wel 25 kB. Mijn taak was het bedienen van die computer. Toen een jaar later de Zweedse Rijkswaterstaat een eigen rekencentrum opzette, werd ik gevraagd mee te gaan om de productie en het onderhoud van de administratieve systemen te organiseren. Eind 1967 ben ik bij een van de oudste Zweedse industriële conglomeraten gaan werken, Uddeholms Aktiebolag. Daar ben ik betrokken geweest bij de ontwikkeling van methoden en standaarden voor systeemontwikkeling."
"In 1973 kwam ik te werken bij Vroom & Dreesmann, waar men redelijk ongeorganiseerd te werk ging op het gebied van ict. Ik had de opdracht om richting te geven aan de automatiseringsafdeling. Het eerste dat ik invoerde was projectmatig werken, dat was in Nederland nog tamelijk onbekend. Er bestonden ook nog weinig tot geen methodes. Sinds 1983 werk ik bij Cap Gemini Ernst & Young, waar ik verschillende functies heb gehad."

Fantastisch imago

"Alle mensen die destijds iets met ict te maken hadden, werden gezien als 'nerd'. Iedere organisatie had problemen met ict ingevoerd krijgen binnen het bedrijf, dus het beroep ict-consultant heeft een flinke vlucht genomen. Sinds begin jaren tachtig heeft het een fantastisch imago, en nu nog steeds."
"De problemen waar ik destijds mee te maken had, zijn eigenlijk dezelfde problemen als die waar de consultants van vandaag tegenaan lopen. Wat je ontwikkelt moet je ook ten nutte van de organisatie zien te krijgen. Dat is een probleem van alle tijden: zorgen dat je als consultant niet alleen de bedenker bent van procedures en programma's, maar er ook voor zorgen dat de mensen die er uiteindelijk mee moeten werken opgeleid en getraind worden."
"De grootste verandering in het beroep is de massaliteit en de impact die het heeft op het wel en wee van de organisatie waar je voor werkt."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.