Managed hosting door True

Hoofd automatisering toen

'Problemen? Nee, niet echt'

H.L.M. Boeije (63) ging in 1987 bij de gemeente Den Helder werken als hoofd automatisering. Nu geniet hij van zijn pensioen.

Toen en nu
Automatiseringsfuncties: wat is er de afgelopen 35 jaar veranderd, wat is hetzelfde gebleven en hoe ziet detoekomst eruit?
  1. Applicatieprogrammeur toen
  2. Applicatieprogrammeur nu
  3. Hoofd automatisering toen
  4. Hoofd automatisering nu
  5. Systeembeheerder toen
  6. Systeembeheerder nu
  7. Consultant toen
  8. Consultant nu
  9. Installateur/helpdesk toen
  10. Installateur/helpdesk nu
"Als 'coördinator informatievoorziening en automatisering' was ik belast met het draaiend houden van bestaande systemen en het aanschaffen van nieuwe. Vóór 1987 liep het merendeel als service in Haarlem. Beetje bij beetje gingen wij zaken in eigen beheer nemen, zoals het bevolkingssyteem, de onroerend-goedbelasting en als laatste het financieel systeem. In 1994 vervingen we onze P4000-systemen van Philips door HP9000/Unix-systemen. Eerst waren we klant bij IGA, later bij Centric. Ik werkte met drie systeembeheerders en decentraal met deeltijd gegevensbeheerders. In totaal hadden zij 450 pc's onder hun hoede." De vervanging van deze pc's was een van de laatste projecten die Boeije op zich nam. Dat gebeurde onder Europese aanbesteding. Daarvan was in 1994 nog geen sprake.

Gemakkelijk investeren

"Het imago van mijn functie was in het algemeen goed. Het was ook afhankelijk van de wethouder die automatisering in zijn portefeuille had."
Over de vraag met welke grote problemen hij is geconfronteerd moet Boeije goed nadenken. "Echt grote problemen hebben we niet gehad. We konden vanuit de gemeente gemakkelijk vervangingsinvesteringen doen. Technisch waren er ook weinig problemen. We zijn tijdig op Unix overgestapt."
"De functie van hoofd automatisering is geëvolueerd, complexer geworden. Steeds meer systemen kwamen in eigen beheer. Toepassingen moesten worden gekoppeld, zodat bijvoorbeeld mutaties in het bevolkingssystemen automatisch in de overige systemen werden doorgevoerd."
Voor informatie over Den Helder kan de burger uiteraard op internet terecht. "We zijn nog pilot geweest voor Gemnet, het gemeenschappelijk netwerk voor overheden", besluit Boeije.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.