Managed hosting door True

Wonen, leven en werken: de toekomst begint nu

Dit artikel delen:

In het project Living Tomorrow tonen een aantal ondernemingen, waaronder technologie-bedrijven als Logicacmg, HP en Philips, hoe we binnen afzienbare en wat minder afzienbare tijd wonen, leven en werken. Technologie als rfid, spraak- en gezichtsherkenning lijkt alles een stuk makkelijker te gaan maken. Computable bezocht het project in Amsterdam en sprak met enkele parttijen achter Living Tomorrow om te kijken wat we binnenkort in onze woon- en werkomgeving kunnen tegenkomen.

  
Rfid komt in allerlei vormen terug bij Living Tomorrow. In de toekomst kunnen ook kledingstukken van chips worden voorzien. De huidige chips zijn daarvoor te groot en te duur, maar wel bruikbaar voor demonstratiedoeleinden. Zo herkent de wasmachine gekleurde kledingstukken tussen de witte was, wat weer door middel van een spraakinterface wordt meegedeeld.

 
  
In Living Tomorrow is de barcode definitief vervangen door een rfid-chip. Bijvoorbeeld bij de pakketbezorging. De bezorger maakt contact met de digitale gastvrouw door middel van een pocket pc met bluetooth-verbinding. Hierop opent na authenticatie van de bezorger het bezorgluik, waar de postbode het pakket in kan zetten. Een rfid-lezer controleert of het dit juiste pakket is, en wanneer dat het geval is volgt de elektronische betaling automatisch.

 
  
Philips en Logicacmg demonstreren de stand van zaken bij gezichts- en spraakherkenning. Hoewel nog verre van perfect is in Living Tomorrow goed te zien waar deze technologie naartoe gaat. Wanneer de camera de persoon die ervoor staat herkent kunnen allerlei aan het profiel van die persoon gekoppelde functies worden geactiveerd, zoals het tonen van elektronische berichten. Deze vorm van gezichtsherkenning is in verschillende plaatsen te zien, onder meer in de spiegel van de badkamer.

 
  
De gedemonstreerde kantoorruimte staat het minst ver af van de huidige praktijk, maar bevat wel een aantal verbeteringen. Zo reageert de getoonde flexwerkplek op een chipkaart die op het bureau wordt gelegd; automatisch komt het bureau op de individueel bepaalde werkhoogte, en opent het persoonlijke werkscherm zich op de monitor.

 
  
Ook voor huishoudelijke artikelen als levensmiddelen geldt dat rfid-chips nog te groot en te duur zijn. Waar ze al wel in gebruik zijn, bijvoorbeeld bij het Amerikaanse Wal Mart, zijn alleen pallets van chips voorzien. Kleinere verpakkingen zouden daardoor te duur worden. Bij Living Tomorrow is wel te zien waar goedkopere, in verpakking meegenomen chips, toe zouden kunnen leiden. Allereerst een automatische inventarisatie van de koelkast, al dan niet gekoppeld aan een automatische besteldienst. Daarnaast kunnen recepten en kookinstructies in de chip worden meegenomen. Bij de demonstratie wordt gebruik gemaakt van de nieuwste generatie spraakherkenningssoftware van Logicacmg, die niet meer per persoon getraind hoeft te worden, maar woorden herkent op klanken. De accuratesse is nog niet optimaal, maar de applicatie werkt goed bij bijvoorbeeld het zoeken van eenvoudige recepten.


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.