Managed hosting door True

'Bezint eer ge aan opslaguitbreiding begint'

Met een storage- en datascan kunnen organisaties hun storage-infrastructuur optimaliseren en zo hun kosten van beheer, stroom en onderhoud zo laag mogelijk houden. Vaak blijkt dit met behulp van bestaande software of goedkope hardware mogelijk. Zo'n scan is dan ook één van de vele tips die Computable verzamelde onder leden van zijn expertpanel over storage. De top-3 adviezen staan vermeld in de ICT Services Guide 2009.

In de ICT Services Guide 2009 staat per topic een selectie van de belangrijkste expertadviezen. Ook worden per topic rapportcijfers gegeven voor dienstverleners die actief zijn in dat ict-deelgebied. Hiervoor liet Computable onderzoek verrichten onder bijna tweeduizend ict-managers en ambitieuze ict-professionals. Ook werden de respondenten algemene vragen en stellingen voorgelegd. Het onderzoek werd verricht door TNS Nipo.

Innoveer, maar laat je niet afleiden van de doelen

Vergeet nooit uw oorspronkelijke business doelstellingen en laat u niet door 'technical trivia' afleiden. Tegenwoordig zijn er veel indrukwekkende technologieën op de markt en zijn er zeker slimme en scherp geprijsde producten beschikbaar die van enkele gebruikmaken. Maar als iemand hamers verkoopt dan ziet elke uitdaging eruit als een spijker en hebben ze de neiging u van hetzelfde te  overtuigen. U moet zeker nieuwe en innovatieve technologieën overwegen, maar zich wel altijd afvragen of dit de enige en beste manier is om de doelstellingen te bereiken. Ook moet u altijd bekijken of daadwerkelijk alle doelstellingen worden bereikt. Bekijk daarbij niet alleen kosten van aanschaf, maar kosten over de hele looptijd en over de hele levenscyclus van de data.

Lee Razo, competitive analyst, NetApp

Kijk naar de total cost of ownership

Vaak worden storage-oplossingen aangeschaft op basis van de kosten per Gigabyte (de capex). Bij de aanschaf van storage dien je echter de operationele kosten te vergelijken (Opex/TCO). Leveranciers van tradtionele storage-oplossingen kennen vaak een licentiestructuur voor utilities, management tools, snaphots, replicatie, en zovoorts. Opex/TCO bestaat echter uit meer componenten, zoals stroomverbruik, koeling, fte's voor management en dergelijke. Kortom, maak bij de aanschaf van storage een totaalplaatje van alle kosten en doe op basis daarvan een vergelijking binnen de klasse. Het verdient aanbeveling bij de aanschaf van storage te vragen naar de eerlijke gegevens van Opex/TCO. Maar al te vaak worden de kosten van replicatie- en capaciteitslicenties, onvriendelijk stroomverbruik en koeling niet genoemd.

Hugh Hulleman, technical presales storage, IBM

Bezint voor je aan uitbreiding begint

Om de kosten van beheer, stroom en onderhoud zo laag mogelijk te houden adviseren wij een storage/data-scan te doen om tot een zo optimaal mogelijke uitnutting van de huidige storage-infrastructuur te komen. Dit kan vaak met bestaande software of met veel goedkopere hardware dan hetgeen klanten denken te moeten aanschaffen. Door data te classificeren kan onderscheid worden gemaakt of deze business kritisch is en zodoende ook geplaatst moet worden op storage die aan de hoogste service level agreements (sla's) voldoet. Het is zonde om data die niet aan de hoogste sla's dient te voldoen op dure storage te laten draaien. Technieken als Space Management en archivering kunnen hier een uitkomst bieden voor bedrijven met een krap of gelijkblijvend it-budget.

Frans Berkvens, commercie en marketing, P.L.C.S.

Sla je data goed en betrouwbaar op

De basis van een goede storage-oplossing ligt ondanks alle innovaties nog altijd in de mogelijkheid om gegevens goed en betrouwbaar op te slaan. Data-integriteit, beschikbaarheid en compatibiliteit, integratie met allerlei applicaties, hardware, besturingssystemen, clustering software enzovoorts zijn nog immer het fundament, ondersteund door goede support van de leverancier. Verder moet het systeem uitstekende performance bieden bij een minimaal energieverbruik (bijvoorbeeld door toepassing van flash drives) en  schaalbaarheid om de extreme groei van capaciteitsbehoefte op te vangen. Efficiency is een onderdeel waar goed op gelet dient te worden - is het systeem kostefficiënt? Wat zijn de werkelijke beheerkosten? Tevens is functionaliteit van belang - de-duplicatie, replicatie, security en virtualisatiemogelijkheden. Tot slot: is het systeem slechts een storage box of onderdeel van een strategie voor informatiemanagement (ILM)?

Bart Sjerps, advisory technology consultant, EMC

Kijk verder dan alleen data, servers of netwerken

Het alleen (her)inrichten van de ict-infrastructuur conform de laatste soft- en hardwaretechnologieën waardoor een flexibele, geconsolideerde en beheersarme ict-infrastructuur aan de organisatie wordt aangeboden, geeft niet de kwaliteit, kostenreductie, continuïteit en flexibiliteit die wordt gewenst. Met de vernieuwde technische oplossing alleen blijft u ad hoc en reactief reageren op de continu wijzigende behoeftes. De oplossing: het traditionele pad verlaten en een scheiding aanbrengen in processing capaciteit, opslag functionaliteiten en connectiviteit. Dat geeft de ruimte om een 'grid' te bouwen in de eerste plaats om applicaties optimaal kunnen laten presteren en in de tweede plaats functionaliteiten op basis van performance en efficiëntie te kunnen plaatsen. Bouw met standaard componenten met een zo groot mogelijk technologische onafhankelijkheid drie grid-lagen, waardoor toekomstige uitbreidingen en uitfaseringen eenvoudig en mogelijk zijn.

Vincent van der Linden, architect ict-infrastructuur, Inter Access 

Werk aan de efficiency van je storage

Optimaliseer de huidige bedrijfsomgeving. De gemiddelde benutting van de storage is ongeveer dertig procent. Veel omgevingen worden oversized, met als gevolg dat tienduizenden euro's budget worden verspild. In de praktijk blijkt het vrij simpel om de benutting op te krikken naar zo'n zeventig procent, bijvoorbeeld door gebruik te maken van deduplicatie en storagevirtualisatie. De vaak gevreesde performanceverslechtering hoeft hierbij helemaal geen rol te spelen, mits er een goed (her)ontwerp aan de storage ten grondslag ligt. Hogere efficiëntie leidt bovendien tot meetbare besparingen aan stroom, koeling en ruimte. Niet alleen in de primaire data, maar ook in het archief en de back-up. En meestal is dit met minimale aanpassingen te realiseren.

Frank van der Lecq, deal lifecycle manager, NetApp

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"Vaak blijkt dit met behulp van bestaande software of goedkope hardware mogelijk."

Wanneer de verantwoordelijke storage-mensen eens de tijd en de moeite KUNNEN steken binnen een ict-afdeling om hun produkten zelf volledig DOOR EN DOOR te leren kennen, hoeven ze ook niet achter iedere nieuw product hype aan de vliegen om hun "storage behoeftes" te bevredigen.

Doordat dit echter niet het geval is, KAN men ook niet het maximale haalbare uit een produkt krijgen, omdat ze niet precies weten hoe het werkt. Vervolgens komt er een leverancier langs die "de gouden storagre bergen" beloofd, een nieuw storage produkt word aangeschaft en geimplementeerd.. en het liedje begint van voren af aan.

Tip:
- Leer eerst je (storage) product maximaal doorgronden en benutten, voordat je iets nieuws aanschaft.
Dan weet jij - als storage expert - wat je eraan hebt en je baas is blijer vanwege een hoger Return On Investent op de bestaande storage produkten in zijn bedrijf.
- Het loont de moeite om ZELF de produkten te leren doorgronden, buiten de leveranciers manuals om.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.