Managed hosting door True

Werkstations HP streven Sun voorbij

 

Hewlett-Packard is Sun Microsystems afgelopen jaar gepasseerd in de verkoop van werkstations. HP is nu de grootste leverancier op dit gebied, zo blijkt uit het rapport 'The workstation market, 1997: year in review' van onderzoeksbureau IDC. Deze overwinning dankt HP aan de groeiende verkoop van Unix- en NT-machines. Sun levert overigens geen werkstations voor Windows NT.

Die computerfabrikant is wel duidelijk de grootste Unix-leverancier. Afgelopen jaar verkocht Sun namelijk 285.815 van deze systemen. Dat is bijna drie keer zo veel als HP, die bleef steken op 108.165 exemplaren. Deze firma verkocht echter 222.394 NT-werkstations in het kalenderjaar 1997, waarmee het op een totaal van 330.559 machines komt. Het onderzoek van IDC bevestigt de sterke groei van dergelijke machines met Microsofts zware besturingssysteem.

Unix-verkoop daalt

Tegelijkertijd daalt de verkoop van Unix-desktopsystemen. Analisten speculeren zelfs dat de verhouding tussen deze twee platformen het komende jaar verschuift naar drie op een in het voordeel van NT-werkstations. Deze trend is al enige tijd zichtbaar, aldus IDC. Zo verkocht Sun in 1996 295.518 werkstations, 3,3 procent meer dan afgelopen jaar. Hewlett-Packard deed het in 1996 zelfs nog slechter met een aantal van 134.995 Unix-systemen, dat in 1997 met 19,8 procent zakte. In scherp contrast hiermee staat de NT-verkoop van HP; die steeg in die periode van 96.000 naar 222.394 stuks.
"De markt voor PC-werkstations groeit dit jaar meer dan 50 procent, terwijl de Unix-sector gelijk blijft of zelfs inkrimpt", zegt Dave DuPont, productmanager voor HP's Kayak-serie werkstations. "Dit geldt voor zowel de hele industrie als voor HP zelf. De grootste groei komt van de gebruikers die de desktop ontgroeien, maar we krijgen ook veel klanten die van Unix afstappen."
Terwijl het aantal verkochte NT-systemen groeit, loopt dit platform echter nog steeds achter op Unix wat betreft capaciteit en schaalbaarheid.  JB
 

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/1418344). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


Partnerinformatie
 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×