Managed hosting door True

Zwakke dollar helpt serveromzet

Piek in vierde kwartaal versterkt groei 2003

De wereldwijde omzet uit de verkoop van servers zit in de lift. Het vierde kwartaal zag 11,4 procent groei waarmee de jaarlijkse groei op 3 procent uitkwam, aldus onderzoeksbureau IDC. De sterke stijging eind vorig jaar is vooral te danken aan de zwakke dollar.

Volgens metingen van IDC bedroeg de wereldwijde omzet uit servers vorig jaar 45,7 miljard dollar. Dat is een stijging van 3,2 procent ten opzichte van de 44,3 miljard in 2002. Concurrent Gartner meet een omzet van 46,1 miljard dollar voor het afgelopen jaar, terwijl dat in 2002 44,1 miljard was. Beide onderzoeksbureaus zijn optimistisch over de nabije toekomst.
Het aantal verkochte servers is volgens IDC met 18,3 procent gegroeid naar 5,3 miljoen stuks in 2003. Het zijn dus nog altijd de relatief goedkopere, en vaak ook lichtere, servers die terrein winnen. Die computers hebben veelal Intel-processoren. De cijfers van IDC bevestigen dit; het totale aantal verkochte x-86-servers steeg 22 procent in het vierde kwartaal.
Het onderzoeksbureau doet ook aparte metingen van x86- en traditionele Unix-servers - Intels x86-processoren draaien in de praktijk nauwelijks Unix als besturingssysteem. De omzet in het vierde kwartaal uit x86-servers bedroeg volgens IDC 5,5 miljard dollar. Dat is een stijging van 15 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.
Een deel van deze groei is te danken aan de groeiende populariteit van Linux op x86-machines. De omzet daaruit groeide in het vierde kwartaal 63,1 procent naar 960 miljoen dollar, terwijl het aantal Linux-servers groeide met 52,5 procent. De omzet uit machines met het concurrerende Windows groeide 16,1 procent naar 3,9 miljard dollar. Het aantal verkochte Windows-servers groeide 23,3 procent.

Ook Unix-groei

Toch noteert IDC voor het vierde kwartaal ook een omzetgroei voor Unix-servers naar 5,1 miljard dollar. Die stijging bedraagt 0,8 procent en is volgens het onderzoeksbureau de eerste groei, vergeleken met dezelfde periode het jaar ervoor, in elf kwartalen. De marktmeter merkt op dat er voor het eerst sinds 2001 omzetstijging is voor zowel lichte, middelzware als zware servers. De laatstgenoemde categorie bestaat voor het grootste deel uit Unix-servers.
Het aantal verkochte Unix-systemen is ook gestegen: 12,1 procent. IBM is in deze markt de grootste, gevolgd door Hewlett-Packard en Sun Microsystems. In de algehele servermarkt is die top drie hetzelfde, maar heeft IBM flink terrein gewonnen terwijl Sun moest inleveren.
In het vierde kwartaal bedroeg de totale serveromzet 13,7 miljard dollar; een stijging van 11,4 procent. Dit was het derde opeenvolgende kwartaal waarin de markt groeide. De piek in het vierde kwartaal is hoger door de zwakke positie van de dollar. Zonder het effect daarvan zou de wereldwijde omzetgroei in de vierde periode slechts 3 procent zijn, aldus IDC.< BR> 
Mainframes winnen terrein
Mainframes, lange tijd uitstervend gewaand, doen het relatief goed. IBM's omzet uit die machines groeide in het vierde kwartaal ruim 30 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De omzet lag in het afgelopen kwartaal op 1,8 miljard dollar. Mainframes spelen een groeiende rol in de markt voor servers boven de 250.000 dollar; die groeide in totaal namelijk maar 8 procent naar een omzet van 4,9 miljard dollar. Dit blijkt uit metingen van onderzoeksbureau Gartner.
IBM verkoopt ook andere computers in het prijsbereik boven een kwart miljoen dollar per systeem, maar mainframes vormen het leeuwendeel. De omzet uit mainframes (1,8 miljard dollar) is bijna tweederde van IBM's totale omzet van 2,83 miljard dollar in dat serversegment. Concurrenten HP en Sun Microsystems, die geen mainframes maar wel zware Unix-servers leveren, groeiden in dat prijsbereik respectievelijk 9 en 16 procent naar 906 miljoen en 420 miljoen dollar, aldus Gartner. Serverleveranciers verwerken al jaren mainframe-functionaliteit en technologie in relatief goedkopere Unix-servers.
Toch groeit de verkoop van mainframes. Over heel 2003 nam de omzet uit dit type aloude computer toe met 20 procent naar 6,8 miljard dollar, meldt het onderzoeksbureau. Veel hiervan is te danken aan het z990-mainframe, codenaam T-Rex, dat IBM in mei vorig jaar lanceerde en in oktober voorzag van modellen met 24 en 32 processoren.
Midden vorige maand onthulde IBM een mainframe-megadeal met Sparkassen Informatik, dat ict-diensten verleent aan het Duitse bankwezen en daarmee aan ongeveer dertig miljoen eindgebruikers. De onderneming koopt twintig z990-mainframes, enkele Unix-machines en IBM's Enterprise-opslagsysteem Shark. Sparkassen consolideert hiermee zesendertig oudere z900-mainframes en krijgt een bijna verdubbelde rekencapaciteit van meer dan 100.000 mips (miljoen instructies per seconde).
Deze overeenkomst loopt de komende vier jaar en heeft een waarde van meer dan 100 miljoen dollar. HP, Sun en opslagleverancier EMC dongen ook mee naar deze overeenkomst, meldt IBM. Kort na deze megadeal sloot de mainframeleverancier nog zo'n klapper met de Postbank, die in Duitsland zijn servers van Fujitsu-Siemens vervangt door vier z900-mainframes, acht p690 Unix-servers en vier Shark-opslagsystemen met een capaciteit van in totaal 40 terabyte.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.