Managed hosting door True

Lin- - - s bestrijdt merknaam Windows

Aangeklaagde Linux-leverancier wil de rollen omdraaien

 

Lindows.com, in Nederland sinds kort Lin- - - s geheten, vraagt de Amerikaanse federale rechtbank Microsoft een verbod op te leggen om het bedrijf nog langer wereldwijd met rechtszaken te achtervolgen. Daarnaast probeert ceo Michael Robertson de merknaam 'Windows' ongeldig te laten verklaren.

De Linux-distributeur, die zich momenteel naast de rechtszaak in de Verenigde Staten ook moet verdedigen in de Benelux, Zweden, Finland, Frankrijk, Spanje, Canada en Mexico, beroept zich daarbij op regelgeving die het verbiedt om rechtszaken die in de VS spelen elders op de wereld uit te vechten. "Terwijl wij ons overal in de wereld verdedigen, blijft Microsoft de rechtszaak met de jury maar voor zich uitschuiven", zegt Robertson.
Het verzoek kwam nadat Lindows.com opnieuw werd gedaagd voor de Nederlandse kortgedingrechter en Microsoft een eis tot vergoeding van honderdduizend per dag neerlegde. Of de zaak in Amsterdam uiteindelijk dient is afhankelijk van de uitspraak van de federale rechter. Tijdens de behandeling heeft de rechter Microsoft wel verzocht te stoppen met de wereldwijde procedures, maar de softwaregigant wilde een vonnis.

Merknaam

Voor Microsoft zijn de belangen groot geworden nu de juridische procedure in de Verenigde Staten er slecht voor staat. Sinds 2001 wees de rechter tot tweemaal toe een verzoek voor een tijdelijk voorziening af, omdat 'Windows' een generiek Engels woord is. De jury zal daarom vooral naar de geldigheid van het merk kijken. Als Microsoft verliest kan het de merknaam Windows kwijtraken.
Robertson wil daar nu ook op aansturen om wereldwijd het conflict met Microsoft te beslechten. "Ik ga ervan uit dat wij winnen. Ik heb de voorbereidingen getroffen om het merk MS/Windows ongeldig te laten verklaren." Wanneer Microsoft er niet in slaagt via het op kosten jagen van Lindows.com een rechtszaak in de VS te voorkomen, zou Linux Windows wel eens letterlijk de das om kunnen doen. Microsoft wil niet reageren omdat de rechtszaak nog loopt.< BR>

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/1389260). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×