Managed hosting door True

Rijk versoepelt spectrumbeheer

EZ onderzoekt opdelen en verhuur van mobiele telefoniefrequenties

Het Directoraat Generaal Telecommunicatie en Post (Dgtp) bereidt wetgeving voor om verhuur en verkoop van een deel van de radiofrequenties voor telecomdoeleinden mogelijk te maken. Lichtend voorbeeld is Engeland, dat ook werkt aan een minder strakke verdeling van radiofrequentiebanden.

"De huidige administratie van het radiospectrum is achterhaald." Zo typeerde Nick Williams, reguleringsspecialist bij Vodafone, de in Europese landen gangbare praktijk om de beperkte verzameling frequentiebanden waar het radiospectrum uit bestaat in te delen naar soort toepassing. Hij was één van de sprekers op het vorige week donderdag door de universiteit van Tilburg georganiseerde seminar 'Frequency spectrum management in telecommunications'. Zoals alle sprekers riep hij op om het gebruik van het radiospectrum te verbeteren door het beheer op zijn kop te zetten.
Volgens Williams is er jarenlang teveel geluisterd naar techneuten die, bang voor ongewilde beïnvloeding van radiosignalen uit verschillende toepassingen, een starre afbakening voorstonden van radiofrequenties naar soort toepassing (defensie, telecommunicatie, radioverkeer). Volgens hem is het radiospectrum een economisch goed, waar via statische cijfers over signaalverlies valt te achterhalen of bijvoorbeeld telecomtoepassingen en radar te veel in elkaars vaarwater zitten. "Efficiëntie is een betere leidraad dan een simpel verbod", aldus Williams.

Licenties delen

Ook Nederland wil het beheer van het radiospectrum vernieuwen, zo bleek uit het betoog van Hans Kwakkenbos, medewerker bij Dgtp. Kwakkenbos zei dat het ministerie van Economische Zaken streeft naar meer licentievrij gebruik van het radiospectrum. Het ministerie juicht de komst van de 'vrije' draadloze lan-technologie toe. Ook de komst van technieken als ultra wide band, dat alle frequentiebanden aanspreekt zonder andere toepassingen te verstoren, dwingt de overheid tot aanpassing van het huidige beleid.
Op korte termijn moet het mogelijk zijn om onderdelen van licenties voor telecomtoepassingen te verkopen of deze aan een andere partij te verhuren, stelt Kwakkenbos. Het moet bijvoorbeeld mogelijk worden om bij overbelasting van de eigen frequentiebanden in een plaats of regio extra ruimte in het radiospectrum te huren van een andere partij om deze schaarste te omzeilen. Dit zou moeten gelden voor de huidige licenties voor gprs- en de toekomstige umts-netwerken. Ook uitruil van spectrumruimte tussen verschillende toepassingen moet mogelijk worden.

Wetswijziging

Hiervoor is wel een aanpassing van de telecomwet noodzakelijk. De huidige wet staat al de verkoop van een hele umts-licentie aan een andere partij toe, zoals blijkt uit de recente verkoop van O2 Nederland aan Greenfield Capital Partners. Er ligt op dit moment een officieel verzoek bij staatssecretaris Joop Wijn om de wet op dit punt aan te passen. Ambtenaren van Dgtp werken in een beleidsnotitie dit onderwerp uit. Verder onderzoekt Dgtp de commerciële en publieke waarde van de verschillende frequentiebanden om de vinger te kunnen leggen op de economie van het Nederlandse radiospectrum. Dit onderzoek moet in de tweede helft van dit jaar afgerond zijn. < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.