Managed hosting door True

35 jaar ict-nieuws - 14 (1973)

 

IBM lanceerde in 1973 de Winchester harde schijf. Daarmee zette Big Blue de industriestandaard voor het komende decennium neer. De harde schijf bevatte twee aandrijfassen met schijven die een opslagcapaciteit hadden van dertig miljoen karakters.

Mechanisch gezien was de uitvinding van de Winchester-schijf belangrijk, omdat het de eerste schijf was waarin alle delen van een disk drive control loop samen kwamen. Daarnaast was het gebruik van een licht geladen, gesmeerde schuifregelaar nieuw.
De schijf bestond uit een hermetisch afgesloten deel, bekend als hda (head/disk assembly). Het waren flinke schijven, waarvan de afzonderlijke platen een diameter hadden van 35 centimeter. Er bevonden zich tien van deze platen op een aandrijfas, waardoor het geheel ongeveer 15 centimeter hoog was. De schijf woog rond de 90 kilo, waardoor er twee mensen nodig waren om er één te plaatsen of te verwijderen.
De 3340 kon twee keer 30 MB opslaan. Daarom gaf Ken Haughton, de projectmanager van de 3340, de schijf de koosnaam Winchester mee, naar het Winchester 30:30 dubbelloopsgeweer dat hij thuis had. Er doen ook verhalen de ronde dat de naam komt van de IBM-locatie in Winchester, Engeland, de vestiging aan de Winchester Road in San Jose of een wetenschapper met de naam Winchester.< BR>
 

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/1346362). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×