Managed hosting door True

Novell geeft details over Moab IP Netware

IPX-protocol wordt niet opgegeven

 

Onder de codenaam Moab werkt Novell al geruime tijd aan een nieuwe versie van netwerkbesturingssysteem Netware. De belangrijkste kenmerken hiervan zijn TCP/IP-ondersteuning en clustering (tot 16 Intel-servers) met 'evenredige belasting' en 'hoge beschikbaarheid'.

Novell zal het Internet-protocol in zijn netwerkbesturingssysteem gaan ondersteunen naast het eigen IPX-protocol. Dat wil overigens niet zeggen dat de netwerkleverancier IPX opgeeft. "We blijven het de komende honderd jaar voeren", overdrijft John Slitz, vice-president van Novell op de Networld+Interop beurs in Atlanta.
De nieuwe Moab-software zal eind dit jaar de testfase ingaan en midden volgend jaar leverbaar worden. Met de clusteringtechnology, Orion genaamd, die bovenop Moab gaat draaien, wordt het mogelijk om zestien Intel-servers tot een logisch geheel te maken waarbij een hoge graad van beschikbaarheid kan worden behaald.
Orion komt iets later beschikbaar dan Moab. In de eerste versie zullen zowel IPX als TCP/IP ondersteund worden. Orion is gebaseerd op de door Novell ontwikkelde Wolf Mountain-technologie. Ze werd voor het eerst getoond op de eerder dit jaar gehouden Brainshare-gebruikersconferentie. Een aantal belangrijke ontwikkelaars van Wolf Mountain zijn onlangs een eigen bedrijf gestart, dat onder de naam Timpanogas Research Group, clusteringsoftware ontwikkeld voor Windows NT. Volgens Novell hebben personeelsleden van Timpanogas (dat oorspronkelijk Wolf Mountain heette, maar onder druk van Novell de naam moest veranderen) belangrijke informatie meegenomen. Er loopt momenteel een rechtszaak waarin Novell het bedrijfje beschuldigt gebruik te maken van Novells intellectueel eigendom.

Domeinstructuur

Moab zal een reeks objectmodellen en talen ondersteunen: Java, Corba/IIOP en ActiveX. Daarbij wordt gebruik gemaakt van Novells Directory Services (NDS). Orion heeft geavanceerde features als 'load balancing', waarbij de hoeveelheid werk wordt verdeeld over de beschikbare servers.
Novell heeft serieuze plannen om NDS tot een industriestandaard te maken. Volgende maand wordt 'NDS for NT' leverbaar. Daarmee zijn NT-gebruikers in staat om NT-servers en applicaties te beheren door NDS. Windows NT-beheerders die overstappen op NDS zouden daarmee verlost zijn van de beperkingen van Microsofts Windows NT-domeinstructuur. Dat resulteert in lagere beheerkosten. Een licentie voor vijf gebruikers van NDS for NT gaat 345 dollar kosten. De overstap naar NDS is eenvoudig. Al wat er moet gebeuren is 'NDS for NT' op een 'primaire' server te laten draaien. Een Windows NT-site hoeft geen enkele Novell Netware-server te gebruiken.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/1308573). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.