Managed hosting door True

Toekomst Java onzeker na rechtszaak Sun

 

De Java-implementatie in Microsoft Internet Explorer 4.0 voldoet volgens Sun niet aan de standaard. Sun heeft Microsoft daarom voor de rechter van San Jose in Californië gedaagd. De Amerikaanse vakpers is verdeeld over de implicaties die het proces heeft voor de toekomst van Java. Microsoft ontkent de aantijgingen en claimt Java correct te hebben toegepast.

Volgens Industrie-analisten zou de platformonafhankelijke droom van Sun wel eens afgelopen kunnen zijn, omdat de rechtszaak waarschijnlijk jaren gaat duren. De uitkomst ervan is dan niet meer relevant. Gebruikers daarentegen zijn ervan overtuigd dat de toekomst van één Java gegarandeerd is omdat leveranciers van ontwikkelgereedschappen als Borland, Symantec en IBM het Windows-platform ondersteunen.

Java incompatibel

Sun eist in ieder geval dat het softwarebedrijf van Bill Gates het Java-logo niet mag voeren op zijn browser en zijn Software Development Kit voor Java. Inhoudelijk richt de kritiek zich op het niet ondersteunen van de interface voor Remote Method Invocation en het niet activeren van de Java Native Interface.
Door niet te voldoen aan de industriestandaard ontstaan er incompatibele implementaties van Java waardoor het 'write once, run anywhere'-principe verloren gaat. Volgens Sun wil Microsoft voorkomen dat programma's geschreven in '100 procent puur'-Java onder Windows draaien. De dominante marktpositie van Microsoft wordt hierdoor bedreigd, omdat gebruikers onafhankelijker worden van Microsoft-producten. RV

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/1307422). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


Partnerinformatie
 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×