Managed hosting door True

Sun overweegt samenwerking met Fujitsu

Unix-serverlijnen en Sparc-processoren zouden samengaan

Sun Microsystems voert gesprekken met Fujitsu over een vergaande samenwerking. De twee computerleveranciers zijn al geruime tijd partners, waarbij het Japanse concern een eigen kloon ontwikkelt van Suns Ultrasparc-processor. Sun overweegt nu veel verder te gaan.

  
De zware Unix-servers van Sun Microsystems zijn mogelijk in de toekomst door Fujitsu geproduceerde machines.

Eind vorige week meldden Japanse zakenkranten dat Sun en Fujitsu nader tot elkaar komen. Sun-topman Scott McNealy was in Japan voor gesprekken met Fujitsu-voorzitter Naoyuki Akikusa. De twee zouden hun Sparc-serverlijnen willen samenvoegen om zo kosten te besparen. Dit geeft beide bedrijven dan een betere positie in de felle concurrentiestrijd tegen Unix-leveranciers IBM en Hewlett-Packard.
Fujitsu verkoopt zijn eigen Sparc-servers in thuismarkt Azië, en bereikt Europa en ook de Verenigde Staten middels de joint venture met het Duitse Siemens. Daarnaast levert het Suns Sunfire-servers in Japan als S-serie, waarbij het de ondersteuning zelf verzorgt.

'Niets besloten'

Het Japanse concern ontkent dat er al een besluit zou zijn genomen. "Fujitsu heeft al jaren een hechte relatie met Sun Microsystems en wij hebben al een aantal gesprekken gehad over de voordelen van samenwerken om onze klanten de beste oplossingen te leveren. Die gesprekken lopen, maar er is nog niets besloten over het uitbreiden van het bereik van onze huidige relatie met Sun", luidt de officiële verklaring. Ook de Amerikaanse serverleverancier ontkent dat er een consolidatie op stapel zou staan.
Berichten blijven echter de ronde doen dat de twee computerbedrijven de knoop al hebben doorgehakt. Hierbij zouden de zwaarste servers van de twee samengaan en voortaan geproduceerd te worden door Fujitsu. Dit levert volgens analisten een besparing op van driehonderd- tot vierhonderd miljoen dollar per jaar. De twee bedrijven zouden elkaars hele productportfolio wederzijds verkopen, waarbij Sun dan de topmodellen Primepower-servers van de eigen merknaam voorziet en wederverkoopt.

In de kou

Verder zou Fujitsu ook de Ultrasparc/Sparc64-processoren produceren, die de twee gezamenlijk blijven ontwikkelen. Dit bespaart volgens schattingen van analisten jaarlijks tweehonderd miljoen dollar. Hierdoor zou Sun-partner Texas Instruments (TI) echter in de kou komen te staan. Sun en TI hebben onlangs het vijftienjarige jubileum van hun relatie gevierd. Die verstandhouding staat volgens ingewijden echter onder druk; de langverwachte Ultrasparc III-processoren zijn aanzienlijk later uitgekomen dan de bedoeling was.
Analisten vergelijken dit met de problemen tussen Apple en processorproducent Motorola, voordat de eerste deels overstapte naar IBM. TI-woordvoerders zeggen dat er geen verandering in de relatie met Sun op stapel staat. De mogelijkheid bestaat dan ook dat Sun simpelweg een tweede processorproducent wil hebben. Naar verluidt wordt de overeenkomst met Fujitsu voor eind dit jaar vastgelegd.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.