Managed hosting door True

Britse krijgsmacht laat nieuw satellietsysteem buiten de deur bouwen

Militaire bits in orbit

Dit artikel delen:

Het Britse ministerie van Defensie investeert 2,5 miljard pond in Skynet 5, een geavanceerd satellietcommunicatiesysteem. Een consortium onder leiding van Paradigm voert het werk uit. Logica CMG is een van de betrokken partijen. Het contract loopt van 2003-2018.

De opdracht houdt 1900 mensen in Groot-Brittannië aan het werk. Het is de eerste keer dat de Britse defensie een satellietcommunicatie-infrastructuur geheel buiten de deur laat aanleggen en beheren. Defensie zegt hiermee zijn eigen personeel te willen ontzien. Doorslaggevender is dat het ministerie met het inschakelen van externe specialisten verwacht dat de vernieuwing van het nu gebruikte Skynet 4 veel sneller verloopt. Paradigm heeft inmiddels ook het beheer van Skynet 4 onder zijn hoede genomen. De Britse krijgsmacht beschouwt satellietcommunicatie systemen als noodzakelijk voor de informatievoorziening gedurende militaire operaties, maar Skynet 4 blijkt niet onder alle omstandigheden goed te functioneren en kan niet snel worden aangepast aan veranderende omstandigheden.
Skynet 5 zal naar verwachting tussen 2005 en 2018 ingezet kunnen worden om het groeiende communicatieverkeer binnen de Army, RAF en Royal Navy in goede banen te leiden. Het wordt gekoppeld aan het vaste netwerk van het ministerie om de militairen in het veld, op zee of in de lucht van informatie te voorzien. Het Skynet 5-programma levert een scala aan diensten, waaronder wereldwijde mobiele spraakcommunicatie, videoconferencing en multimediavoorzieningen. Het consortium mag overigens de overcapaciteit van Skynet 5 aan andere overheden en instanties, zoals de Navo aanbieden, mits met toestemming van het Britse leger.

Kleine rol

Er zullen in 2006/2007 twee nieuwe Eurostar-satellieten (Skynet 4 bezit er vier) in de ruimte worden geïnstalleerd, ter grootte van een bestelwagen en met een gewicht van circa 5 ton. Daarnaast installeert Paradigm 59 nieuwe, draagbare landterminals en vervangt het de satellietapparatuur aan boord van 36 marineschepen. Logica CMG speelt een relatief kleine rol in het geheel (die goed is voor tachtig miljoen pond, verdeeld over vijftien jaar), maar de automatiseerder is wel verantwoordelijk voor het bedrijfskritische beheersysteem voor de apparatuur van Skynet 5.
Alle partijen in het Paradigm-consortium hebben hun sporen in militaire dienstverlening of de ruimtevaart verdiend. De leiding ligt in handen van Paradigm Secure Communications, een onderdeel van de ruimtevaartorganisatie European Aeronautic Defence & Space Company (Eads). Naast Logica CMG zijn de andere toeleveranciers: Paradigm Services (satellietdiensten), Eads Astrium (levering satellieten en grondsystemen), Eads Telecom (voorheen Cogent; levert breedbandnetwerk en cryptografische apparatuur), Cable & Wireless (commerciële netwerkdiensten, General Dynamics Decision Systems (ex-Motorola-onderdeel dat diensten voor het laagvliegend satellietsysteem Iridium levert), Serco (facilitaire diensten) en Stratos (mobiele Inmarsat-diensten voor maritieme communicatie).< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.