Managed hosting door True

Surfnet op de schop

 

Met de toekenning van 40 miljoen euro uit het Ices/Kis 3 programma voor het nieuwe netwerk van Gigaport ondergaat het Nederlandse onderzoeksnetwerk Surfnet een revolutionaire gedaantewisseling.

Een hybride netwerk moet het worden, het Surfnet 6, dat bestaande internet routing technologie combineert met schakeling van netwerkstromen over de optische laag in glasvezelnetwerken. Doel is de capaciteit van het onderzoeksnetwerk dat Nederlandse onderzoeksinstellingen middels internettechnologie koppelt aan buitenlandse universiteiten en laboratoria flink omhoog te pompen. Met die capaciteitsverhoging kunnen wetenschappers op afstand over rekenkracht of gegevensbronnen in datacentra elders op de wereld beschikken.

Grenzen verlegd

Het huidige Surfnet werkt al op gigabit-snelheden en heeft daarmee inmiddels de grenzen bereikt van de huidige, op netwerklaag drie geschakelde, routing-technologie. "We breiden de capaciteit van het nieuwe netwerk flink uit door in een lambda-netwerk de capaciteit te verhogen door verschillende kleuren in de glasvezelkabel te besturen", legt directeur van Surfnet Kees Neggers uit. Capaciteitsverhoging door zwaardere routers zou zeer hoge kosten met zich mee brengen. In het nieuwe Surfnet-netwerk komen ook directe ethernet-verbindingen over het glasvezelnetwerk. Op langere afstanden zijn dit soort verbindingen nog maar weinig getest.
Neggers is tevreden met de toekenning van veertig miljoen euro. Gigaport heeft hiermee zeven miljoen euro minder gekregen dan het vroeg. Dat is een minimale bijstelling, meent hij. "De Commissie van Wijzen die de ingediende projectvoorstellen heeft bekeken, heeft het ingediende projectvoorstel van Gigaport de hoogste waardering gegeven van alle negentien ingediende ict gerelateerde projectvoorstellen. Internationaal lopen we voorop met Surfnet. De Gigaport-organisatie, die voor de realisatie van het bestaande en nieuwe netwerk is opgetuigd, is inmiddels internationaal de norm geworden voor projectvoorstellen op dit gebied." < BR>

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/1280255). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×