Managed hosting door True

Kwart Nederlandse ict-banen verdwijnt

Gartner verwacht belangrijke verschuiving naar lage-lonen landen

Een kwart van de ict-arbeidsplaatsen in westerse landen wordt de komende zes jaar verplaatst naar offshore-landen als India, China of Rusland. Voor Nederland betekent dit dat we rekening moeten houden met een verlies van circa vijftigduizend arbeidsplaatsen.

Die voorspelling deed Gartner-analist Roger Cox onlangs tijdens het Gartner Symposium/ITxpo in Barcelona. Hoewel Cox aangaf dat in het westen tegelijkertijd nieuwe ict-arbeidsplaatsen zullen worden gecreëerd, gaat het toch om een forse verschuiving van werkgelegenheid.
"Wij hanteren iets andere cijfers en percentages, maar we komen in grote lijnen tot dezelfde conclusie", zegt Marcel Warmerdam, research director van IDC in Amsterdam. "Wij schatten dat in Nederland een kwart miljoen mensen hun brood verdienen met ict. Twintig- tot vijfentwintigduizend van die arbeidsplaatsen verdwijnen de komende jaren richting India en anderen landen."
De overheid, zo stelt Warmerdam, gaat er vanuit dat het aantal arbeidsplaatsen op het gebied van ict zal blijven toenemen. Dat klopt dus niet. Hoewel een uitsplitsing naar bijvoorbeeld ict-aanbieders en -gebruikers nog niet te maken is, staan volgens Warmerdam onder andere functies op het gebied programmering en beheer op de tocht.
"We zullen ons moeten afvragen wat er voor Nederland overblijft", reageert Sylvia Roelofs van belangenvereniging Nederland-ICT. "We doen momenteel zelf een onderzoek, dus ik weet niet of deze cijfers inderdaad kloppen. Een kwart lijkt me wellicht wat veel. Maar globale uitbesteding is natuurlijk wel een duidelijke en in onze visie onomkeerbare trend. Nederland zal zich dus moeten afvragen waar zij dan wel innovatief is."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.