Managed hosting door True

Innovatie weer modewoord bij EZ

Het ministerie van Economische Zaken wil het innovatieklimaat sterk verbeteren. In zijn brief 'In actie voor Innovatie' aan de Tweede Kamer staat een hele trits maatregelen aangekondigd, waaronder enkele voor technostarters.

EZ maakt zich er zorgen over dat Nederland zijn positie als goede middenmotor op de innovatieranglijsten dreigt te verliezen. Het heeft daarom voor 2004 762,2 miljoen euro aan middelen beschikbaar gesteld voor bedrijfsgerichte innovatie. Een maatregel uit de innovatiebrief is bijvoorbeeld de oprichting van Technopartner, waarin de huidige initiatieven voor startende technologiebedrijven zijn gebundeld. Volgens Fem/De Dag wil EZ hiervoor 25 miljoen euro extra uittrekken, geld dat overigens afkomstig is uit de pot van 185 miljoen euro van het Innovatieplatform.
Verder verhoogt EZ het budget van de fiscale Wbso-regeling voor onderzoek en ontwikkeling, trekt het veertig miljoen euro uit voor het toepassen van reeds bestaande kennis in het mkb en stelt het negentig miljoen beschikbaar voor bedrijven die met partners onderzoek willen doen. Bovendien stimuleert het ministerie gezamenlijke onderzoeksprojecten van universiteiten en bedrijven en komt het eind dit jaar samen met collega-ministeries met een plan om het tekort aan bètadenkers aan te pakken.
De brief van EZ wordt niet overal enthousiast ontvangen. Brancheorganisatie Nederland~ICT liet eerder weten het innovatiebeleid van het kabinet onvoldoende vernieuwend te vinden. MKB Nederland vindt dat EZ te veel naar ontwikkeling kijkt en te weinig naar het benutten van kennis. Daartegenover staat een opmerkelijk positief geluid van Joe Schoendorf, een doorgewinterde Amerikaanse investeerder in ict. Elders in dit nummer zegt hij dat de innovatiekloof tussen de VS en Europa lang niet zo groot is als wordt verondersteld. "In Europa, en dus ook in Nederland, zijn momenteel meer interessante ontwikkelingen dan in de VS."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.