Managed hosting door True

'Uitbesteding bedreigt VS'

Intel-topman Andy Grove bezorgd over vooruitzichten

Topman Andy Grove van Intel uit zijn bezorgdheid over de Amerikaanse ict-industrie en daarmee het econmische herstel van de Verenigde Staten. Hij waarschuwt dat de software- en dienstverleningssectoren eenzelfde lot dreigt als de Amerikaanse staal- en halfgeleiderindustrie.

Grove voorspelt dat uitbesteding van software-ontwikkeling en dienstverlening naar goedkopere landen als China en India de Amerikaanse ict-industrie veel banen én marktaandeel zal kosten. Volgens de Intel-topman kan dit leiden tot eenzelfde leegloop als die eerder de Amerikaanse staal- en halfgeleiderindustrie heeft getroffen.
De staalsector in de VS is gezakt van 90 procent marktaandeel naar 10 procent en is nooit hersteld. De halfgeleiderindustrie ondervond begin jaren tachtig plotselingen concurrentie van goedkope en goede Aziatische productie en is toen gezakt van 90 naar 40 procent. Strenge handelsovereenkomsten en overheidsmaatregelen hebben een herstel en stabilisatie op 50 procent mogelijk gemaakt, aldus Grove.
Hij roept dan ook de regering van de VS op maatregelen te treffen en beleid op te stellen. "Er is nu simpelweg geen beleid op dit gebied", verwijt hij de overheid. De Intel-topman sprak deze sombere woorden via satellietverbinding op de Global Tech Summit van de Business Software Alliance (BSA) die vorige week plaatsvond in Washington.
Hij erkende daarbij het feit dat ook Intel zelf veel werk overzees uitbesteed, maar zegt dat ondernemingen - bij gebrek aan overheidsactie - toch voor kostenbesparingen moeten kiezen. Volgens schattingen kost software-ontwikkeling in een land als India tweederde tot vijfzesde minder dan in de VS.

Goed kwartaal

Desondanks boert Intel vooralsnog goed: de midden vorige week vrijgegeven financiële resultaten overtreffen zelfs de vorige maand geuitte verhoogde verwachtingen. De processorproducent heeft zijn derde kwartaal afgesloten met 7,8 miljard dollar omzet, terwijl analisten 7,7 miljard hadden voorspeld.
Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar is de omzet met 20 procent gestegen. In verhouding tot het tweede kwartaal van dit boekjaar is de omzetstijging 15 procent. De winst kwam voor het derde kwartaal uit op 1,7 miljoen dollar, wat een stijging van respectievelijk 142 en 85 procent vertegenwoordigt.
"Intel heeft dit kwartaal uitstekende resultaten geboekt, dankzij de wereldwijde kracht in onze computer-gerelateerde bedrijfsactiviteiten", zegt ceo Craig Barrett. Hij doelt daarmee op de verkoop van pc-processoren en -chipsets. "Ons besluit om sterk te investeren in de recessie levert ons nu tweecijferige omzetgroei op."
Barrett is optimistisch over Intels positie om direct te kunnen reageren op groei. Zodra die tenminste plaatsvindt. Over het verwachte tijdstip daarvoor durft de topman nog altijd geen voorspellingen te doen. "Onze strategie blijft ongewijzigd: investeren in ultramoderne productiecapaciteit en het ontwikkelen van innovatieve nieuwe producten." De totale bestedingen aan onderzoek en ontwikkeling komen voor het hele jaar 2003 uit op 4,3 miljard dollar. Eerder was dit geschat op 4,2 miljard dollar.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.