Managed hosting door True

Novell pareert SCO

Gartner: geen licentiegeld betalen voor Linux-gebruik

Novell neemt de handschoen opnieuw op tegen Unix-erfgenaam SCO. Eerstgenoemde softwareleverancier hoopt door Linux weer winstgevend te kunnen worden. Ondertussen adviseert onderzoeksbureau Gartner bedrijven niet te zwichten voor de licentie-eisen van SCO.

President Jack Messman heeft vorige week de Linux-plannen van Novell verder uiteengezet. Het bedrijf wil de technologie en producten van de overgenomen firma's Suse en Ximian zo snel mogelijk integreren met de eigen programmatuur. SCO beweert dat Novell hiermee een overeenkomst schendt dat het niet zal concurreren met de Unixware-leverancier. Messman ontkent dit.
De topman verwacht nieuwe inkomsten uit producten en diensten voor Linux. Novell heeft dat hard nodig: de financiële resultaten voor het vierde kwartaal vielen tegen. Het verlies bereikte een dieptepunt van 109 miljoen dollar, terwijl dat vorig jaar nog 91,6 miljoen was. De omzet is met 4,5 procent gedaald naar 286,7 miljoen dollar.

Migratieplannen

Analist George Weiss van Gartner roept bedrijven die Linux gebruiken op de hele zaak af te wachten en in de tussentijd niet in te gaan op SCO's licentieprogramma. Volgens Weiss betekent een negatieve uitkomst in de rechtszaak tegen IBM het einde voor SCO. Hij adviseert gebruikers van diens Unix-varianten dan ook migratieplannen te ontwikkelen.
De analist merkt op dat SCO zijn eigen voortbestaan als softwarebedrijf bedreigt. "De juridische en financiële aspecten van de rechtszaken eisen in toenemende mate de aandacht van het bedrijf op. Bovendien krijgt het advocatenkantoor van SCO een alsmaar sterkere positie om zijn eigen beloning te bepalen."
Het door SCO in de arm genomen advocatenkantoor Boies, Schiller & Flexner ontvangt nu aandelen ter waarde van 7,9 miljoen dollar. Daarnaast krijgt het één miljoen in contanten, zo blijkt uit de afschrijving van negen miljoen dollar die SCO in zijn vierde kwartaal heeft opgevoerd. Verder krijgt het juristenbureau 20 procent van een eventuele schikking met IBM of hetzelfde percentage van een mogelijke overname van SCO. Dit komt met de huidige beurswaarde neer op een slordige vijftig miljoen dollar.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.