Managed hosting door True

Eai-software: terug naar de eenvoud

Fiorano-oprichter Atul Saini: 'Gebruik is net zo simpel als bij een spreadsheet'

Dit artikel delen:

Fiorano staat in de Verenigde Staten bekend als leverancier van integratie-applicatiesoftware. Onder aanvoering van de eigenaar/oprichter en Ferrari-gekke Indiër Atul Saini tracht het bedrijf voet aan Europese grond te krijgen.

In Nederland vindt de verspreiding van Fiorano's software voor 'enterprise application integration' (eai) plaats via wederverkoper Goodwin Solutions, opgezet door ex-Tibco-verkoper Evert-Jan Rutgers. De eigenaar/oprichter van Fiorano, Atul Saini, was kortgeleden in Nederland om zijn bedrijf te presenteren aan de buitenwacht. Saini is tegelijk ceo en cto, een combinatie die volgens hem weer in de mode raakt. "We moeten klanten niet meer met technologie intimideren. Over integratiesoftware wordt bijvoorbeeld veel te moeilijk gedaan. Ik wil laten zien dat het bedienen van zo'n programma net zo makkelijk is als bij een spreadsheet." Om zijn woorden kracht bij te zetten, haalt hij zijn laptop tevoorschijn, sleutelt met wat macro's een eai-model in elkaar en laat met 'drag and drop' zien hoe transactiegegevens te versturen zijn.

Voorloper

Saini startte in 1995 met Fiorano (Silicon Valley) en beschouwt zichzelf als een van de voorlopers van eai-software. Daarna zag hij de markt groeien, maar ook steeds ondoorzichtiger worden, waarbij de verwachtingen niet waar zijn gemaakt. "Bedrijven willen actuele informatie direct in hun systemen kunnen verwerken, maar bij veel eai-oplossingen ontstaan connectiviteits- en beveiligingsproblemen door het gebrek aan standaardisatie." In zijn optiek moet de markt weer terug naar de eenvoud.
Hij pretendeert met Fiorano multi-platformsoftware aan te bieden die makkelijk in gebruik is, gebaseerd op herbruikbare standaardcomponenten en daardoor goedkoop. "De eai-leveranciers die niet op tijd veranderen, zullen het niet redden", beweert hij. "Op de markt is de onrust voelbaar. Niet voor niets spande Tibco een paar maanden terug een rechtszaak tegen Sonic Software aan, omdat die in een rapport had beweerd dat zijn software veel sneller is dan die van Tibco."

Ferrari en Modena

In 1986 hield Saini zich in India reeds bezig met parallelle processoren ('parallel computing'). Daarna nam hij de wijk naar de Verenigde Staten, waar hij verder studeerde en als compilerspecialist ging werken bij HAL Computer Systems. In 1993 zette hij zijn eerste bedrijf op dat C++- en Java-testsoftware levert: Modena Software, vernoemd naar de Italiaanse plaats waar Ferrari vandaan komt. Saini blijkt een groot fan van de Formule 1, in het bijzonder de renstal uit Italië.
De naam Fiorano is gekozen, omdat het Italiaans bekt, waarbij het logo-met-de-streep-boven-de-letters verwijst naar dat van Ferrari. Het softwarepakket heette tot voor kort Tifosi - vernoemd naar de Italiaanse fans - maar is omgedoopt tot Fiorano Business Integration Suite.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.