Managed hosting door True

Discussie

‘Nieuwe Itanium-processor arriveert te laat’

 

Na jaren uitstel komt de nieuwe Itanium-generatie volgend jaar op de markt. Te laat. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

De nieuwste uitvoering van Intels 64-bit serverprocessor Itanium komt na lang wachten, uitstel en onzekerheid toch nog op de markt. HPE, de enterprisekant van het opgesplitste HP (Hewlett-Packard), brengt nieuwe servers met de Kittson-processor in 2017 uit. Intel en HPE zijn daar echter nogal laat mee. De afkalving van het Itanium-platform is lang geleden al ingezet en analisten achten de kans klein dat het tij nog gekeerd wordt.

Toch wordt het gat nu wel erg groot. Vergeet niet: de Kittson-generatie stond eerst op stapel om in 2014 uit te komen. Daarmee zou het twee jaar na de Itaniums van de Poulson-lichting verschijnen. Begin 2013 zijn plots enkele van de technische eigenschappen van Kittson gewijzigd, zoals de nanometermaat voor de fabricage. Dit bepaalt mede het haalbare prestatieniveau en energieverbruik. In plaats van 22 nanometer (nm) wordt de nieuwste Itanium-generatie geproduceerd op 32 nm, net zoals Poulson. Inmiddels zit Intel allang op 14 nm en stevent het af op 10 nm. Kittson is dus een kleine stap voorwaarts in het verleden. De processor komt, maar te laat. Wat vind jij?

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/5807591). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 

Reacties

Heb het echt moeten opzoeken wanneer ik voor het laatst een itanium machine bij een klant ben tegen gekomen.
Het was 2004 en dat was al een afdankertje.
Totaal irrelevant product geworden.

Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×