Managed hosting door True

Sun stapt niet in IBM's java-ontwikkelgereedschap

Zonnevlek voor Eclipse

 

Java-ontwikkelgereedschappen groeien vanzelf naar elkaar toe. Skip McGaughey, voorzitter van het Eclipse-platform, ziet voldoende samenwerking tussen de groepen die werken aan de twee grootste open source ontwikkelomgevingen, Eclipse en Netbeans.

Sun besloot op de valreep om toch maar niet mee te doen met Eclipse, waarvan IBM begin 2002 de broncode openbaarde. De technische hordes om het eigen Netbeans en ex-IBM's eclipse aan elkaar te knopen zouden niet goed zijn voor de huidige gemeenschappen van ontwikkelaars. "Die gemeenschap is belangrijker dan kosten besparingen en dergelijke", verklaarde Richard Green, bij Sun verantwoordelijk voor ontwikkel-platformen. De twee partijen hebben maandenlang over de samenvoeging onderhandeld.
McGaughey reageerde door te wijzen door de vele contacten tussen de belangrijkste deelnemers aan de twee gereedschappen. "Dat Sun niet meedoet, betekent niet dat we stoppen met samenwerken."

Gebruikersinterface

Beide ontwikkelomgevingen stellen gebruikers in staat om verschillende java-gereedschappen erin te combineren. De gemeenschappen debateren al tijden over manieren om de uitwisseling van onderdelen makkelijker te maken.
Eclipse lijkt vooral in Noord-Amerika populairder dan Netbeans. De ontwikkeling ervan wordt, volgens sommigen betrokkenen, nog steeds bepaald door IBM. Om die kritiek te pareren maakt McGaughey volgend jaar plaats voor niet-IBM'er. Het bedrijf doet ook verwoede pogingen hoofd-ontwikkelaars aan te trekken van buiten het bedrijf.
De twee producten verschillen ook in aanpak. Sun's variant werkt op alle mogelijke platformen, doordat het voor het opbouwen van de gebruikersinterface zelf code aandraagt. Eclipse haalt die code op uit het besturingssysteem, een dienst die niet alle platformen aanbieden.< BR>

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/1431415). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×