Managed hosting door True

McNealy doet water bij de Java

Sun zegt doel te bereiken met Microsoft-schikking

Sun Microsystems heeft vorige week vrijdag zijn rechtszaak tegen Microsoft geschikt. Dit levert de klager naast 1,6 miljard dollar een technologie-uitwisseling op waarmee hij zijn doel naar eigen zeggen bereikt heeft.

  
Ceo's Steve Ballmer en Scott McNealy van respectievelijk Microsoft en Sun Microsystems onthulden de schikking gebroederlijk samen op een persconferentie vorige week vrijdag in San Francisco.
Sun laat dan ook zijn aanklacht over vervuiling van Java vallen. De schadevergoeding wordt in termijnen overgemaakt. Van dat bedrag is zevenhonderd miljoen dollar bestemd voor het schikken van antitrustkwesties en negenhonderd miljoen voor patentconflicten.
De bijbehorende uitwisselingsovereenkomst heeft een geldigheidsduur van tien jaar en is breed gericht op servertechnologie van beide bedrijven. Hiervoor geven zij elkaar royaltie-vergoedingen, waarbij Microsoft nu alvast 350 miljoen dollar betaalt voor gebruik van Suns technologie. Daarnaast gaan de twee hun technologieën hechter laten samenwerken.
De schikking is deels ingegeven doordat Sun nu zijn zin krijgt wat betreft Java en toegang tot Windows-serverprotocollen. Analisten zien een belangrijkere reden in de gemeenschappelijke vijand, de combinatie IBM en Linux. Een hechtere band tussen Suns Unix-variant Solaris en het marktdominante Windows zou meer tegenwicht kunnen bieden, luidt de redenatie.

Geld

Tot slot is er natuurlijk de aantrekkelijke geldsom. Sun heeft het financieel namelijk nog altijd moeilijk; het verwacht een verlies van 810 miljoen dollar op een omzet van 2,65 miljard in zijn zojuist afgesloten derde kwartaal. De serverproducent voert een nieuwe reorganisatie door waarbij 3300 banen vervallen. Dat komt neer op 9 procent van het personeelsbestand. Het bedrijf wil hiermee zijn kosten in lijn brengen met de inkomsten.
Ceo Scott McNealy zegt dat zijn bedrijf klaar is voor groei, nu de productlijnen zijn ververst en uitgebreid, de verkoopkanalen zijn opgeladen en de banden met ontwikkelaars zijn aangehaald. "Dit is de juiste tijd om de kosten uit onze organisatie te halen ter voorbereiding op de terugkeer naar aanhoudende winstgevendheid." Sun heeft een positieve kasstroom en verwacht het derde kwartaal af te sluiten met 5,5 miljard dollar in contanten.
Analisten zijn positief gestemd over deze jongste herstructurering. Sun-criticaster Steve Milunovich van zakenbank Merrill Lynch meent dat deze operatie al veel eerder nodig was. De eerste ontslagronde (3900 banen, toen 9 procent van het totale aantal werknemers) vond in oktober 2001 plaats. Vorige maand besloot Sun zijn Britse bijkantoren in Bristol en Cambridge per eind juni te sluiten vanwege de uitermate lage bezetting.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.