Managed hosting door True

Intel treedt toe tot Symbian

 

Intel is vorige week toegetreden tot het partnerprogramma van het Symbian Consortium. De chipproducent brengt een nieuw softwareontwikkelpakket uit voor zijn X-scale-processoren. Die variant van de Strongarm-chip draait het Symbian-besturingssysteem voor geavanceerde mobiele telefoons.

Die 'slimme telefoons' (smartphones) vertegenwoordigen in de ogen van veel hardwareproducenten, waaronder chip- en gsm-leveranciers, gouden bergen. Ook platformleveranciers, vooral Microsoft, mengen zich in de strijd om de vroegtijdige verovering van marktaandeel, met het doel vervolgens een beslissend overwicht te hebben.

Meewaaien

Intel probeert in dit strijdperk met diverse winden mee te waaien. Het heeft enerzijds hechte banden met Microsoft voor diens ingebedde besturingssysteem Pocket PC, voorheen Windows CE. De twee onthulden in maart vorig jaar een alliantie om gezamenlijk complete ontwerpen voor slimme telefoons te maken, die ze aan hardwareproducenten aanbieden. Tegelijkertijd was Intel reeds lid van het Symbian Consortium, waarmee het nu de banden aanhaalt als actieve ontwikkelaar.
Ook de van oorsprong Britse telecomaanbieder Orange zoekt toenadering tot Symbian. Die mobiele telefonietak van France Telecom wil het prijsniveau van Symbian-telefoons aanzienlijk drukken om zo de massamarkt op gang te brengen. Orange-topman Nick Balderson zegt dat de gsm-aanbieder Platinum-partner van Symbian wil worden. Intel is dat nu net.
De toenadering van Orange is opvallend aangezien het ook een hechte relatie heeft met Microsoft. Die twee hebben reeds Pocket PC slimme telefoons gelanceerd. Orange was de eerste daarmee. T-Mobile volgde in februari dit jaar. Toestellenfabrikant Samsung liet toen weten Symbian ook te omarmen voor zijn slimme telefoons, naast Pocket PC en het Palm OS.< BR>

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/1374976). © Jaarbeurs IT Media.

?


Sponsored

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.