Managed hosting door True

Stemming Europese richtlijn over softwarepatenten weer uitgesteld

'Huidige voorstel onduidelijk en tegenstrijdig'

De Europese richtlijn om patenten op software mogelijk te maken, is opnieuw uitgesteld. Het Europese Parlement zou hierover afgelopen maandag stemmen, maar hevige protesten van computerexperts en economen zorgden voor uitstel tot de volgende parlementssessie.

Die wordt gehouden van 22 tot en met 26 september. Het is echter nog niet zeker of de gewraakte stemming dan wel plaatsvindt. Geruchten doen de ronde dat het wel eens begin oktober zou kunnen worden. De beslissing hierover moet deze week vallen.
De 'directive on the patentability of computer-implemented inventions' is bedoeld om de huidige wirwar aan nationale patentregels van de EU-lidstaten te verenigen. De diverse patentenbureaus hebben nu verschillende criteria voor het accepteren van patenten op software. Het omstreden voorstel voor een overkoepelende richtlijn gaat echter verder; hij slaat ook op hardware-ontwerpen en andere it-implementaties.

Zevende keer

Jurist Reinier Bakels heeft op verzoek van het Parlement de richtlijn bestudeerd. Hij concludeert dat het huidige voorstel niet beantwoordt aan de doelen van het scheppen van duidelijkheid en het brengen van harmonisatie. "Het is onduidelijk en tegenstrijdig voor wat betreft de doelen én de middelen om die te bereiken. Het Europese Parlement kan een dusdanig tekortschietend voorstel niet repareren." De Nederlandse jurist adviseert dan ook het voorstel weer terug naar af te sturen, daarbij de tot op heden ingediende amendementen in acht nemend.
De richtlijn is op twintig februari vorig jaar voorgesteld door de Britse sociaal-democraat Arlene McCarthy, en veroorzaakte toen veel ophef. Aanvankelijk zou de stemming op zestien december plaatsvinden, maar die is sindsdien zeven keer uitgesteld.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.