Managed hosting door True

SGI reageert op SCO 'à la IBM'

SGI hanteert dezelfde respons als IBM op de beschuldigingen van SCO. Die Unix-erfgenaam wil de Unix-licentie van serverspecialist SGI op 14 oktober intrekken vanwege het overhevelen van technologie naar Linux. SGI ontkent dit en stelt dat zijn licentie niet intrekbaar is.

  
SCO-president Darl McBride is overtuigd van zijn contractuele en juridische gelijk met betrekking tot de overheveling van Unix-technologie, code en afgeleide werken naar Linux.

Eerder verklaarde IBM al hetzelfde toen SCO bij die computerleverancier aanklopte met zijn beschuldigingen. Inmiddels heeft SCO de licentie voor IBM's Unix-variant AIX ingetrokken, waarmee - volgens de aanklager - alle verkoop daarvan illegaal is geworden. IBM ontkent dit en stelt, net zoals SGI nu, dat de netjes betaalde licentie niet ingetrokken kan worden. IBM heeft inmiddels teruggeslagen met een eigen aanklacht wegens patentenschendingen, waaraan onlangs auteursrechtenschendingen zijn toegevoegd.

Bestandssysteem

SGI is het nieuwste doelwit van SCO, dat bezig is met een juridische kruistocht vanwege Unix-technologie die verzeild zou zijn geraakt in het open source besturingssysteem Linux. IBM en SGI zouden schuldig zijn aan het vrijgeven van auteursrechtelijk beschermde technologie en concrete code.
Bij SGI draait het om het bestandssysteem XFS. "Wij hebben aangegeven dat SGI daarmee onze broncode heeft doorgegeven voor ongelimiteerde onthulling, ongeautoriseerde overdracht en gebruik", aldus SCO-president Darl McBride.
Zijn bedrijf heeft SGI op 13 augustus een brief gestuurd met deze beschuldigingen. Dit is vorige week aan het licht gekomen dankzij financiële documenten die SGI heeft ingediend bij de Amerikaanse beursautoriteiten. In dergelijke paperassen dient een bedrijf de mogelijke risico's voor zijn bedrijfsvoering op te geven. SGI stelt hierin dat de beschuldigingen geen grond hebben. Inmiddels heeft het bedrijf zijn standpunt toegelicht middels een open brief aan de Linux-gemeenschap. Daarin meldt het de omstreden code te hebben gewijzigd.

'Niet genoeg'

Volgens SCO is dit echter niet afdoende. Topman Blake Stowell zegt dat het verwijderen van System V-gerelateerde code uit de Linux-bijdrages van SGI niet volstaat. "Het aanbrengen van kleine wijzigingen aan het XFS-bestandssysteem maakt de diverse overtredingen door SGI niet ongedaan." Sterker nog: de aanklager heeft in de brief van augustus al gesteld dat hij denkt dat de vermeende misstappen niet terug te draaien zijn.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.