Managed hosting door True

Eurostar-conferentie wil platform zijn voor testwereld

Ruilbeurs voor testervaringen

Bedrijven beginnen de noodzaak van het testen van software te onderkennen. Begin december vond in de Amsterdamse RAI de elfde Eurostar (software testing analysis and review) conferentie plaats. Medeorganisator Hugo Herman de Groot, lid van het management team van de divisie Software Control van Sogeti: "De opkomst op deze conferentie laat zien dat het onderwerp testen leeft. De markt pikt het ook weer op, we hebben de meeste exposanten ooit."

Eurostar moet een platform zijn voor testers die bij elkaar komen om informatie en ervaringen uit te wisselen. "Er is een sterk gevoel van saamhorigheid", aldus Herman de Groot. "Het doel is om testers en leveranciers bij elkaar te brengen. De conferentie beslaat vijf dagen, waarvan er twee uit 'tutorials' bestaan. De overige drie dagen is het mogelijk om keynotes en presentaties te volgen."
De Star-conferentie bestond al langer in Amerika, waar zij buitengewoon succesvol was. De organisatoren hebben in 1994 de sprong naar het Europese continent gewaagd. "Daar zat een competitieve aanleiding achter. Een andere Europese testbeurs is de Quality Week. In Brussel kende deze beurs al enige successen, daarom verbaast het me ook niet dat de eerste Eurostar ook in de Europese hoofdstad plaatsvond." De inhoudelijke aanleiding was het vormen van een platform voor testers. "Deze conferentie is onafhankelijk en objectief, dat is de kracht. Er bestaat een aantal testconferenties, maar sommige daarvan zijn gekoppeld aan een leverancier. Bij de voorbereiding van het evenement zijn 270 papers binnengekomen, maar ik heb er geen enkele beoordeeld van het Europese vasteland, dat hebben mijn Engelse collega's gedaan. Mijn

Wereldwijd testen
Hugo Herman de Groot: "Over het algemeen gaat het goed met de testwereld, maar dat verschilt van land tot land. In Nederland staat het als een huis. In Scandinavië, Duitsland en Engeland gaat het ook goed, daar is het algemeen geaccepteerd. Amerika blijft verrassend achter, zij werken nog niet gestructureerd. De testwereld is daar nog lang niet zo volwassen als je zou denken. Frankrijk blijft een bijzonder land, de Fransman wil het altijd graag zelf doen. Het valt op dat Spanje aan een inhaalslag bezig is. Spaanse bedrijven proberen het Noord-Europese model over te nemen. Een erg ambitieus land."
Deense collega en ik hebben de Engelse papers beoordeeld. Dan kom je gezamenlijk tot een onafhankelijke inhoud, gericht op onderwerpen die leven in de testwereld", zegt Herman de Groot.

Trends

In Brussel meldden zich tussen de honderd en honderdvijftig deelnemers aan. In de RAI liepen afgelopen week 450 mensen rond van 29 verschillende nationaliteiten. "Ik merk dat de opkomst weer aan het groeien is. De beurs in München in 1998 was het hoogtepunt; toen waren er zevenhonderd aanmeldingen. Het dieptepunt lag natuurlijk in 2001; de beurs vond toen twee maanden na 11 september plaats. Veel mensen komen ieder jaar terug. Lloyd Roden, dit jaar voorzitter van de organisatie, vroeg tijdens de opening van de conferentie wie er dit jaar voor het eerst bij was. Vorig jaar stelde hij in Edinburgh dezelfde vraag, toen was de helft van de zaal voor het eerst. Dit jaar was het zelfs meer dan de helft. Het valt op dat de groep zich ververst en ook steeds groter wordt."
Drie onderwerpen zijn vooral belangrijk op de conferentie. Herman de Groot: "Dat is ten eerste exploratory testing. James Bach, een van de testgoeroes die hier rondloopt, zei in zijn keynote: 'Exploratory testing is sloppy testing' (verkennend testen is halfslachtig testen). Dat is niet zo, 'exploratory' betekent testen zonder testscript, dan komen er ook fouten boven. Het blijkt nu dat achter 'exploratory testing' wel degelijk structuur zit. Ten tweede hoop ik dat geautomatiseerd testen wat meer zal doorbreken. Het is goed om geautomatiseerd te testen, maar het moet wat beter begrepen worden door het management. Je kunt heel veel automatiseren waardoor je effectiever en efficiënter kunt werken. Dat wordt naar mijn mening nog te weinig opgepakt. Daarnaast staat op deze beurs de tester als mens centraal. Het programma is in een aantal stromingen met tracks verdeeld, waardoor deelnemers makkelijk hun eigen programma samen kunnen stellen." De Eurostar-conferentie probeert al een aantal jaren ontwikkelaars te trekken. Vorig jaar kon de beurs op enige belangstelling van die kant rekenen, maar door het inplannen van een aparte stroming voor ontwikkelaars is het dit jaar gelukt een brug te slaan tussen testers en programmeurs. "Testers kunnen in de wereld van de ontwikkelaar kijken en andersom. De tegenstelling die er heerst, wordt zo overbrugt, dat vind ik wel mooi", zegt Herman de Groot.
"Ik denk dat wat de deelnemers hier voorgeschoteld krijgen heel nauw aansluit op de praktijk. In presentaties worden steeds vaker concrete handvaten gegeven, waar het vroeger wat algemener bleef. We hebben als organisatie er ook op gehamerd dat mensen echt iets aan deze week moeten hebben. Zij steken tijd, geld en moeite in dit evenement, dus willen we dat ze er ook wat uit kunnen halen. Ik kan nu nog niet beoordelen of dat is gelukt, dat is nog te vroeg, maar het valt me op dat er veel gepraat wordt over de onderwerpen uit de 'tracks'."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.