Managed hosting door True

Opgeruimd staat netjes

Invoering ITIL stimuleert de inrichting van een managementdatabank (CMDB)

 

Het aantal bedrijven dat een configuratiemanagementdatabank (CMDB) gebruikt verdubbelt komend jaar. De belangrijkste reden daarvoor is de invoering van ITIL (Information Technology Infrastructure Library).

Dat blijkt uit onderzoek onder 51 Britse organisaties door Metrica Research in opdracht van Tertio. Een CMDB bevat informatie over het it-systeem van een organisatie. De databank beschrijft welke mensen welke hardware en software gebruiken voor welke processen. Als er vervolgens iets verandert met een van deze ‘it-onderdelen’, kan je in de CMDB opzoeken wie of wat daar de gevolgen van zal voelen.

Twintig procent van de Britse bedrijven heeft momenteel al een CMDB. Binnen een jaar zal dat aantal zijn opgelopen tot 39 procent. De belangrijkste reden daarvoor is de invoering van ITIL (Information Technology Infrastructure Library – een set van best practices voor het inrichten van beheerprocessen). Ook het reduceren van de downtime van systemen is een reden, net als het beheersen van systeemveranderingen. Barrières voor de invoering van een CMDB zijn er ook. Van de respondenten noemt 71 procent als reden de snelheid waarmee it-infrastructuren veranderen en 63 procent de complexiteit ervan.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/1821523). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×