Managed hosting door True
Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Acer Aspire One minilaptop

Dit artikel delen:

In navolging van Asus zet ook Acer Computer een minilaptop voor minder dan 300 euro in de markt. Acer introduceert de Aspire One als netbook, een soort super pda. De eerste modellen (draaiend op Linux) zijn mondjesmaat leverbaar. Medio september moet de Aspire One volop en in diverse andere (duurdere) configuraties, waaronder draaiend op Windows XP, te koop zijn.

Asus beet met de Eeepc het spits af, maar steeds meer laptopfabrikanten komen met apparaten op de markt die ze als netbook introduceren. Ook pc-fabrikant Acer durft de strijd aan en introduceert de Aspire One.

Ondanks een beeldscherm van 8,9 inch en een bijna volwaardig toetsenbord (95 procent van een normaal toetsenbord) is de Acer Aspire One nauwelijks groter dan de Asus Eeepc. Ander belangrijk verschil is de centrale processor. In de Aspire One is dat de Intel Atom. Deze moet het energieverbruik beperken. Met een zes cellen accu kan de Aspire One volgens de fabrikant het zeven uur volhouden. Verder vertoont de Aspire One veel gelijkenis met zijn grote voorbeeld.

Het apparaat heeft standaard geen interne harde schijf, maar maakt gebruik van een solid state disk. De opslagcapaciteit is 8 GB. Naast een normale kaartlezer is er nog een extra sd-sleuf aanwezig. Een daarin geplaatste sd-kaart (X GB) wordt ‘gemount'op de solid state disk, zodat de machine dan één schijf van acht plus X gigabyte geheugenopslag ziet.

Ingebouwde applicaties

Bij de ontwikkeling van de softwaretoepassingen is Acer uitgegaan van het principe ‘gemak dient de mens'. Het systeem start binnen enkele seconden op komt direct in een in vier parten verdeeld keuzemenu: connect, works, fun en files. In connect zitten alle elementen die betrekking hebben op communicatie en internet (browser (Firefox), chatten en e-mail). Voor communicatie is er r keuze tussen wlan, Wi-Fi, lan, umts/hspa, gsm, edge, gprs, hsdpa en hsupa. Met de ‘one mail software suite' kunnen maximaal zes verschillende mailaccounts worden beheerd. Works biedt toepassingen als tekstverwerking en spreadsheets. Fun is voor de ingebouwde webcam, spelletjes, et cetera. In files kan de gebruiker zijn bestanden beheren.

De eerste uitvoeringen van de Aspire One draaien op Linpus Linux Lite. Later dit jaar volgen versies met Windows XP Home en een harddisk van 80 GB. De Linux-versie kost 299 euro. Met Windows XP gaat de Aspire One 349 euro kosten en met 80 GB harde schijf 399 euro.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.