Managed hosting door True
Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Hebben: Linux-concurrent voor de iPhone

Dit artikel delen:

Het jonge Taiwanese bedrijf OpenMoko brengt een slanke, zwarte Linuxgebaseerde handset op de markt die moet concurreren met Apple’s iPhone. Het apparaat is ook in Europa te koop, voor een prijs tussen de driehonderdtwintig en driehonderdvijftig euro.

Apple's iPhone krijgt concurrentie van een zwarte, slanke, ovale handset met aanraakscherm. Deze smartphone bevat enkel software die wordt uitgegeven onder een opensource licentie. Het gaat om de Neo FreeRunner, die op de markt wordt gebracht door de Taiwanese producent OpenMoko. Het apparaat is ook in Europa te koop, voor een prijs tussen de driehonderdtwintig en driehonderdvijftig euro.

Open source

De smartphone draait Linux en heeft vanzelfsprekend software geïnstalleerd voor sms, telefonie en contactbeheer. Daarnaast belooft OpenMoko in de toekomst extra's te brengen bovenop deze basale functies. Die extra's komen dan in de vorm van gratis periodieke downloads. In augustus komt de eerste update, die locatiegebaseerde diensten mogelijk maakt.

Gebruikers worden aangemoedigd hun eigen applicaties te schrijven voor het apparaat. Voor de echte fanatici zijn zelfs de CAD-ontwerpen van de hardware beschikbaar. Techneuten kunnen hiermee eigen behuizingen ontwerpen. Dat moet niet slechts frontjes opleveren, maar compleet eigen varianten van dit toestel.

De Neo FreeRunner kan een keur aan draadloze verbindingen aan: GSM (900/1800/1900 MHz, voor wie de Europese versie koopt), GPRS, Wi-Fi en Bluetooth. Het apparaat is verder voorzien van twee bewegingssensors en 256 MB NAND flashgeheugen.

Samsung Instinct

De Neo FreeRunner is niet de eerste poging een graantje mee te pikken van het succes van Apple's iPhone. In juni bracht Samsung de Instinct op de markt, een iPhone-lookalike met spraakbesturing en 'haptische controle' (trilfeedback via het aanraakscherm). Al eerder kwam Samsung met de Touchwiz. Ook LG verkoopt een iPhone-‘kloon': de Voyager.

Daarnaast zal de Neo FreeRunner waarschijnlijk binnen een half jaar gezelschap krijgen van handsets die zijn voorzien van Android, Google 's opensource softwareplatform voor smartphones.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.