Managed hosting door True

Verkeer en waterstaat heeft eigen vpn

 

Vijftienhonderd medewerkers van het ministerie van Verkeer en Waterstaat (VWS) kunnen via een webbrowser op afstand bij hun computertoepassingen. Het ministerie begon een jaar geleden met de aanleg van dit beveiligde virtual private network.

Het ministerie trok volgens betrokkenen veel tijd uit om het virtual private network (vpn) in te passen. "We wilden zeker weten dat het veilig is", aldus een van de betrokkenen. Het netwerk kan duizend ambtenaren op afstand toegang geven tot de vws-applicaties, voornamelijk e-mail en agenda maar ook andere kantoortoepassingen.
Het vpn is bestemd voor die ambtenaren, die op afgesproken dagen thuis werken of tijdelijk op een ander departement verblijven en voor een groep die op andere plekken dan het kantoor toegang moet hebben tot de agenda of e-mail.

Niet flitsend

Ict-consultancy Kahuna, dat de opdracht kreeg, trok voor de deal op met hardwareleverancier Activcard en softwarefabrikant Netilla. Eind vorige week besloten de betrokkene partijen dat het netwerk klaar voor gebruik was. De combinatie van de twee leveranciers stelt VWS in staat via niet meer dan een webbrowser een beveiligde verbinding te maken.
Een van de consultants van Kahuna: "Er is veel tijd gereserveerd om het systeem af te stellen. Dat moet ook wel, als er bijvoorbeeld vanuit het buitenland contact gelegd moet worden met de applicaties." Een woordvoerster voor Activecard: "We vinden het netwerk nu af, voldoende en goed."
Een half jaar terug publiceerde Netilla al een rapportje over dit vpn. Geert Zimmerman, ict-adviseur voor het ministerie: "Dat mocht van mij pas gepubliceerd worden, als alle problemen waren opgelost." Onder meer de toegang tot lokale schijven bleek niet eenvoudig te realiseren. Daarnaast kostte het ook moeite om van de juiste sites de bijbehorende beveiligingscertificaten te krijgen. "Het gaat niet allemaal zo flitsend als men zegt."< BR>

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/1303365). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×