Managed hosting door True

Magazine

COBRAcable: kunststukje onder water

 

De Nederlandse en Deense beheerders van het hoogspanningsnet, Tennet en Energinet.dk, leggen met Europese subsidie een onderzeese gelijkstroom hoogspanningsverbinding aan die het Nederlandse en Deense elektriciteitsnet rechtstreeks met elkaar verbindt: de COBRAcable.

De kabelverbinding met een capaciteit van circa 700 MW is ongeveer 325 kilometer lang en loopt vanaf de Eemshaven via Duitsland  naar het Deense Endrup. Daarmee wordt het mogelijk om duurzame energie te importeren, vooral windenergie uit Denemarken, en om windparken op zee aan te sluiten op het net. Om de nodige informatie over de kabel uit te kunnen wisselen wordt naast de stroomkabel een datakabel (‘fiber optic cable’) meegelegd. Deze kabel is bedoeld voor communicatie tussen de twee converterstations in Nederland en Denemarken en om applicaties te ondersteunen, zoals het opsporen van locaties bij foutmeldingen en het meten van de temperatuur van de COBRAcable.

Ook aansluiting van windparken op het telecommunicatienetwerk via deze glasvezelverbinding is denkbaar. De overblijvende capaciteit van de datakabel komt dan ter beschikking van de markt. De projectnaam verwijst naar de gelijknamige, naoorlogse naïeve kunststroming CoBrA, een Frans acroniem van de hoofdsteden waar de oprichtende leden vandaan komen: Copenhague, Bruxelles en Amsterdam. Denk aan kunstenaars als Karel Appel, Corneille en Asger Jorn. In 2019 moet dit kunststukje-op-de-zeebodem zijn afgerond.

(Deze bijdrage is afkomstig uit Computable Magazine, editie 06/2017.)

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/6239899). © Jaarbeurs IT Media.

?


Sponsored

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.