Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Liever bloemen dan ict

Redactioneel commentaar

 

Het alom gekraakte Innovatieplatform heeft zijn visitekaartje afgegeven in de vorm van een 'sleutelgebieden-aanpak'. Hierin staan vier sectoren beschreven waarin Nederland vanwege de combinatie van bedrijvigheid en kennis excelleert. De gedachte erachter is dat deze sleutelgebieden zich bij uitstek lenen voor het benutten van innovatieve kansen, waardoor de internationale concurrentiekracht van de Nederlandse economie wordt versterkt.

U denkt natuurlijk direct aan ict! ... Mis! De sleutelgebieden zijn (onder Engelse benaming!) 'Flowers & Food', 'High-tech systemen en materialen', 'Water' en 'Creatieve Industrie'. De keuze voor dit viertal heeft het gremium mede bepaald na een oproep aan ondernemers, overheden en kennisinstellingen om aan te geven wat voor innovatieve krachten er in Nederland zoal leven. Voor ict lijkt slechts een ondersteunende rol weggelegd, al is die volgens het platform wel cruciaal voor het doen excelleren van sleutelgebieden. Maar, constateert de organisatie, er zijn geen initiatieven binnengekomen waaruit blijkt dat de Nederlandse ict-sector op mondiaal niveau een dominante rol kan spelen.
Waar Nederland-ICT bij de oprichting van het platform ruim een jaar geleden nog kritisch was over de kleine vertegenwoordiging van de industrie in het platform, is de overkoepelende bracheorganisatie nu milder gestemd. De rol van ict in de 'sleutelgebiedactielijst' is een heel praktisch-dienende geworden en daar is men (lees: de grote firma's) in de branche wel van gediend. Wie weet leidt het tot een vermindering van de vele it-projecten die op niets uitdraaien.
Toch is het niet geheel duidelijk waarom Nederland op het wereldtoneel wel een vooraanstaande rol kan spelen met bloememexport, watermanagement en Big Brother, maar niet met software. Er zijn in ons land talloze kleine ontwikkelaars met innovatieve toepassingen die ook over de grens succesvol kunnen zijn. Die dreigen nu onzichtbaar te blijven door de nadruk op de 'high tech'-maakindustrie en op 'ict als middel'.< BR>

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/1307736). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×