Managed hosting door True

Magazine

Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

DevOps: buzzword of revolutionaire benadering

 

Computable Expert

Berry Kersten
Agile consultant, Improve Quality Services. Expert van Computable voor de topics Development en Beheer.

Bij veel organisaties was DevOps het afgelopen jaar een hot topic. Tijdens klantgesprekken en bezoeken aan conferenties valt de grote variëteit aan discussie op. Sommigen kunnen uren discussiëren over alleen al de term DevOps en de (tegenstrijdige) associatie die ze hierbij hebben. Voor de één is het oude wijn in nieuwe zakken, voor de ander een complete nieuwe aanpak met veel onzekerheden.

Denk aan de consequenties voor de andere invulling van rollen en verantwoordelijkheden. Opmerkelijk is de grote aandacht voor tools en (test)automatisering, terwijl communicatie en samenwerking minstens zo belangrijk zijn. Al met al waren we in in 2017 veel bezig met het proberen te beantwoorden van de vraag wat DevOps is. De hoe-vraag werd daarnaast te eenzijdig beantwoord met technische oplossingen. Immers, a fool with a tool is still a fool.

Ik ben ervan overtuigd dat DevOps een belangrijke trend is die ook het komende jaar actueel blijft. DevOps is geen eindbestemming, maar een verkennende reis naar continu verbeteren in het frequent opleveren van waardevolle, kwalitatieve software. Dit is geen eenvoudige reis, want de DevOps-filosofie is een samensmelting van overtuigingen en aanpakken met als rode draad integrale samenwerking. Integrale samenwerking vraagt iets van het gedrag van mensen. Om de DevOps-filosofie te adopteren, is meer nodig dan alleen de juiste kennis, vaardigheden en tooling. De juiste mindset en cultuur zijn net zo bepalend om DevOps te laten slagen.

Hopelijk gaan in 2018 meer organisaties DevOps vanuit een breder perspectief zien, actief kennis delen en bewijzen dat DevOps niet slechts een buzzword is, maar een revolutionaire andere benadering van softwareontwikkeling. Niet voor niets worden sinds 2009 wereldwijd de DevOpsDays georganiseerd vanuit de (oorspronkelijke) DevOps-community. Om DevOps écht tussen de oren én in de vingers te krijgen, is een mix nodig van theorie en praktijk. Daarop van toepassing zijn de 10/20/70-regel en het credo ‘adviseren, leren, doen’. Via praktijkgerichte opleidingen en simulatiegames zijn de DevOps-principes beter te begrijpen, te implementeren en toe te passen binnen een organisatie.

(Deze bijdrage is afkomstig uit Computable Magazine, editie 01/2018.)

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/6275018). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×