Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

SAP NetWeaver BPM - het einde van eSOA?

Computable Expert

ing. Mendel Koerts MSc
Business & IT Architect, Qhuba Consulting. Expert van Computable voor het topic Digital Transformation.

Ooit naar een Sapphire geweest? Van 4 tot en met 7 mei heeft dit gigantische reizende SAP-marketingcircus de tent opgeslagen in Orlando. Een gebeurtenis waar 15.000 bezoekers op af gekomen zijn en het moment voor SAP om de grote boodschappen de wereld in te sturen. Productaankondigingen en lanceringen dus. Zo staat SAP NetWeaver BPM volop in de schijnwerpers tijdens Sapphire 2008.

Op de een of andere manier is de ‘S’ van Suite er afgevallen. Business process management (bpm) an sich is natuurlijk een managementdiscipline, een businessfeestje. Wel een hele belangrijke overigens. De ogen van vele business types zijn namelijk gericht op ‘operational excellence’. Platgeslagen betekent het continu bezig zijn om je bedrijfsprocessen zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Een it-product met een naam die suggereert daarbij te helpen, krijgt onherroepelijk aandacht van de business. En die betalen uiteindelijk de rekening (en ons salaris). Die ‘S’ eraf laten zal dus marketingtechnisch zijn nut hebben, denk ik dan maar. En gezien het enorme succes van SAP als bedrijf verwacht ik dat de SAP-marketeers ook dit weer recht kunnen buigen.

Goed, terug naar Sapphire. Tijdens een paneldiscussie rond bpm merkte de discussieleider op dat hij gelezen had dat ‘bpm the killer app is for soa’. Hij interpreteerde dat ‘bpm het einde van soa zou betekenen’. Da’s een interessante, wellicht ingegeven vanuit de gedachte dat soa niet echt verkoopt bij de business. In tegenstelling tot bpm, zoals eerder gezegd. Naar mijn smaak is deze interpretatie echter vergelijkbaar met een statement als ‘appels betekenen het einde van de peren’.

In een eerdere bijdrage heb ik al gesteld dat het bij op soa-gebaseerde it-architecturen gaat om de gebruikersbeleving, standaard it-bouwblokken en het op de juiste wijze sturen en bewaken van de volgorde van die bouwblokken. En dat laatste, managen van een bedrijfsproces, dat kun je volledig door een gebruiker laten doen of je automatiseert delen ervan; bpm-automatisering met ander woorden. Denk bij processen bijvoorbeeld aan order-to-cash of hire-to-retire.

Als mijn it-architectuur een fruitmand zou zijn, dan liggen daar dus appels én peren in. De it-architectuur bestaat uit bouwblokken (services op het niveau van ‘aanmanen’ of ‘inspecties plannen’) en uit sturing en bewakingsfunctionaliteit. Een it-architectuur met een BPMS als de killer app voor soa, in de zin dus van een complementaire succesfactor. Een it-architectuur die processes-on-the-fly mogelijk maakt. En de fruitmand zelf kan in dit geval vergeleken worden met de onderliggende infostructure die dit moois allemaal mogelijk maakt. Met een gouden strik voor de gebruikersbeleving.

De SAP-marketeers in Den Bosch gaan je vast de vertaling nog geven voor de SAP NetWeaver bpm-functionaliteit.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.