Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

SOA gaat over diensten en architectuur

De noemer SOA is bedoeld als een vlag die de lading dekt, met deze stelling inhakend op recente posts in dit blog. SOA gaat dus over 'Denken in Diensten' en over 'Architectuur'. 'Denken in Diensten' betreft diensten aanbieden en consumeren, vinden en gevonden worden. 'Architectuur' is een vakgebied en gaat verder dan wat plaatjes tekenen. Architectuur is, kort door de bocht, te gebruiken als management instrument om vanuit strategie te komen tot gerealiseerde oplossingen. In dit proces kan het 'Denken in Diensten' geadopteerd worden als een leidend principe.

SOA lijkt echter een term aan het worden die Architectuur koppelt aan applicaties. Ik zie SOA veelal gebruikt worden voor puur en alleen geautomatiseerde diensten, geleverd door applicaties. Oftewel SOA staat dus voor service-oriented applicatiearchitectuur... Terwijl het concept van 'Denken in Diensten' enterprise-wide toegepast kan worden. Dan maar naast SOA ook SOE en SOI: de Service-Oriented Enterprise, ondersteund door Service-Oriented Infrastructure.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Beste Mendel,Eens met jouw bondige samenvatting. Conceptueel gaat het om Denken in Diensten en daarmee zou het per definitie ICT-onafhankelijk moeten zijn. De praktijk lijkt echter inderdaad anders te zijn en dit leidt nog wel eens tot spraakverwarring en miscommunicatie.Zullen we gaan spreken over SOF: Service Oriented Framework (overall architectuur), bestaande uit SOE (enterprise), SOP (processen), SOA (applicaties), SOI (infra), SOS (storage) en zo een nieuw referentiemodel opbouwen a la ITIL?Oscar Roelofsionip

Goed idee ;-) Bijgaand een linkje naar een artikel uit 2005, waarin beschreven wordt wat de visie van Capgemini is op een SOF(TM):http://www.nl.capgemini.com/m/nl/f2f/compliance/uk01-compliancestrategy+-+fishbowl+society.pdf

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.