Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Vaste net los maken

De vijf aanbieders van mobiele telefonie zijn niet gelijktijdig begonnen. KPN was met ATF veruit de eerste, zegt Frank Heikers. Liberalisering van de telecommarkt is volgens hem overigens alleen mogelijk als het vaste net wordt losgekoppeld.

Hein van Steenis besprekt in de Computable van 27 februari de liberalisering in de telecommarkt. Over mobiele telefonie beweert hij dat alle vijf mobiele aanbieders tegelijk begonnen zijn. Dat is echter niet het geval! KPN is ook hier het eerst begonnen. Eerst met de analoge mobiele netwerken ATF1, 2, en 3. Bij de opkomst van gsm heeft KPN een nieuw merk geïntroduceerd: Hi. Dit merk is begonnen met mobiele telefonie op het analoge ATF3 netwerk (welke landelijk dekkend was, en nog even verder werd uitgemolken).
Ook met het gsm-netwerk was KPN het eerst. Libertel (zo heette Vodafone eerst) was er overigens wel vroeg bij; toen mobiel bellen 'in' begon te raken, waren er twee aanbieders, KPN (toen nog PTT) en Libertel. De andere drie aanbieders, Dutchtone (nu Orange), Ben (nu T-Mobile) en Telfort, zijn bijna twee jaar na KPN en Libertel met mobiele telefonie begonnen. De achterstand waarmee ze begonnen zijn hebben ze tot op de dag van vandaag niet ingehaald!
Ondanks de achterstand van de concurrenten op KPN, is de mobiele markt echter wel open. Het wordt eens tijd dat het vaste netwerk (grotendeels voor de verzelfstandiging door belastinggeld aangelegd) wordt losgekoppeld van de diensten. Op deze manier komt een echt open telecommarkt weer iets dichterbij. Beter laat dan nooit...

 
Frank Heikens, Ict-consultant

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.