Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Microsoft, competitie en innovatie

Redactioneel commentaar

 

Wat hoort er niet in dit rijtje thuis: Microsoft, competitie of innovatie. Met een goed gevoel voor timing zag deze week The Project to Promote Competition and Innovation in the Digital Age (ProCom) het licht. In goed Nederlands: zij die een bloedhekel hebben aan de dominantie van Microsoft.

Daarmee heeft de informele 'Anyone But Microsoft-groep' zichzelf de formele status van een lobbygroep aangemeten. Naast Senator Bob Dole en rechter Robert Burk hebben ook vertegenwoordigers van Netscape, Sun, Oracle en Sybase, notoire aartsrivalen van Bill Gates, zich aangesloten.
Microsoft, ook aanwezig bij de presentatie van ProCom, liet in een reactie weten dit clubje niet representatief te achten voor de branche. Van een brede consensus over de opvattingen waar ProCom voor staat kan dan ook geen sprake zijn.
Het goede nieuws is dat deze nieuwe lobbygroep voor innovatie is. Tot zover zijn zij het met Microsoft eens. De IT-industrie heeft technische vooruitgang nodig. Procom meent echter dat Microsoft door haar dominante positie innovatie tegenhoudt en dit alleen toestaat wanneer dit in het straatje van Microsoft past. Dit is een bedreiging voor de digitale economie, zo stellen zij.
Om er zeker van te zijn dat de Amerikaanse justitiële autoriteiten het bedrijf van Bill Gates daadwerkelijk aanpakken, was de formatie van een echte lobbygroep noodzaak.
Opvallend afwezig is IBM. De meest waarschijnlijke reden is dat dit bedrijf zelf zeventien jaar lang door anti-trustgroepen onder vuur is genomen. In veel segmenten is IBM nog steeds een dominante partij. Het bedrijf acht het tegen deze achtergrond waarschijnlijk verstandiger zich gedeisd te houden.
 

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/1381812). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×