Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

'Octrooi remt innovatie'

 

"Zonder voldoende aanwijzingen dat software-octrooien innovatie stimuleren is er geen goede reden voor het toelaten ervan", stelt Wouter Hanegraaff.

In een betoog van ruim twee pagina's doet Hans Hutter een poging om enkele argumenten tegen software-octrooien te weerlegen ('Historische blunder', Computable, 8 oktober 2004). Veel belangrijker is de vraag wat er nu eigenlijk vóór software-octrooien te zeggen valt.
Het doel van octrooiwetgeving is: de innovatie stimuleren door het mogelijk en gunstig te maken voor een uitvinder om uitvindingen te publiceren. Uit talrijke onderzoeken blijkt dat de invoering van software-octrooien innovatie eerder remt dan stimuleert. Er is zelfs een statistisch verband gevonden tussen invoering van software-octrooien en vermindering van investeringen in onderzoek.
Daarom wil ik Hutter en andere voorstanders vragen welke harde aanwijzingen ze precies hebben dat software-octrooien gunstig zijn voor de innovatie. Zonder voldoende aanwijzingen dat deze octrooien de innovatie stimuleren is er simpelweg geen goede reden voor het toelaten ervan - tenzij octrooiwetgeving tegenwoordig een ander doel dient dan het stimuleren van innovatie.< BR>
 
Wouter Hanegraaff

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/1303168). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


Partnerinformatie
 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×