Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Service Management kom(t) uit de ivoren toren!

Dit artikel delen:

Sinds een jaar of 12 ben ik op één of andere wijze betrokken bij het vakgebied Service Management. In die tijd 'kwam' ITIL naar Nederland. Rondom ITIL hing iets magisch. Het was Haarlemmerolie voor veel IT problemen. Specialisten zouden een plek gaan krijgen in 'processen'. Klanten zouden 'gehoord' gaan worden. IT diensten zouden 'planbaar' worden. Om dat alles te realiseren werden procesmanagers in het leven geroepen: specialisten die in no-time werd geleerd om een taal te spreken die enkel werd verstaan door hun vakbroeders. In die taal was alles wat maar enigszins neeg naar technologie taboe. Gesprekken met specialisten werden gemeden. Er ontstonden Ivoren Torens van vele etages hoog. Gevolg was dat specialisten tóch geen andere plek kregen, dat klanten tóch niet gehoord werden en dat IT tóch niet planbaar werd.

Pas nu -12 jaar later - lijkt er een lichte kentering te komen. In een Service Management blad als Best Practice Magazine verschijnen steeds vaker technische topics. Technische bladen zoals een Computable besteden steeds meer aandacht  aan Service Management. En met récht! Steeds vaker willen IT organisaties Adaptive, Flexibel of Agile worden - afhankelijk van de goeroe die ze aanhangen. Hoe je het ook noemt - ik noem het Adaptive IT - Adaptive IT bereik je alleen door Services, Processen, Organisatie, Tooling, Compliance en Objecten (Applicaties / Infrastructuur) in samenhang te beschouwen. Daarbij is er geen plek voor Ivoren Torens.

Steeds meer signalen komen op groen te staan om Adaptive IT mogelijk te maken. Specialisten kunnen nu wél een goede plek krijgen, klanten kunnen nu wél gehoord worden, IT kan nu wél planbaar gemaakt worden. Daarbij geldt eigenlijk maar één voorwaarde. Wat je ook doet binnen de IT, probeer je te interesseren voor zowel Services, Processen, Organisatie, Tooling, Compliance als Objecten. Spreek op hoofdlijnen dezelfde taal en kom uit de Ivoren Toren!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Beste Erik,Je kunt het nog zo'n mooie naam geven, maar er ontbreken 2 aspecten in je betoog. Dit zijn m.i. de twee sleutelaspecten voor succesvol proces- en veranderemanagement. Je hebt het met name over 'wat' er moet worden aangepast (organisatie, processen, tooling, objecten, services). Wat ik echter mis is 'wie' zich moet aanpassen (people). Ten tweede benoem je het 'waarom' iets moet veranderen enkel met 'compliance' waar je de performance overslaat. Twee valkuilen waar sommige procesmanagers zich twaalf jaar geleden inderdaad aan schuldig maakten.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.