Managed hosting door True

Meerderheid it-beslissers focust op robots in de zorg

Daadwerkelijke investering blijft heikel punt

Robot

Van de it-beslissers in de zorg is 52 procent momenteel actief bezig met robotica. Ze denken serieus na over de inzet van robots, experimenteren hiermee, of hebben andere initiatieven ontplooid om robotica in de toekomst te gaan toepassen. Vooralsnog lijkt het op grote schaal inzetten van robotica en domotica echter nog een te grote investering.

Dat zijn de belangrijkste conclusies uit het marktonderzoek ‘Outsourcing van IT in de Zorg 2017’ dat managementadviesbureau Quint Wellington Redwood uitvoerde.

Robotica en domotica voor toepassingen in de zorg zijn sterk in opkomst. Uit de dertig interviews met it-beslissers blijkt dat deze technologieën in nog geen van de organisaties volledig zijn ingezet. De verantwoordelijken voor it geven weliswaar aan in te zien welke waarde ze kunnen brengen, maar veelal werd er nog in toekomstige termen over gesproken. Enkele zorginstellingen gaven aan op verschillende afdelingen begonnen te zijn met het inzetten van zogenoemde zora-robots en tiny-robots. Ook wordt er al gesproken over robots die administratieve taken kunnen overnemen. 

Verschil verzorging en verpleging

Er is volgens de onderzoekers een duidelijk verschil in de wijze waarop it-beslissers uit de verzorging en beslissers uit de verpleging mogelijke toepassingen van robotica of domotica in hun domein zien. Binnen de verpleging is men vooral aan het experimenteren of bevinden de beide technologieën zich nog in de testfase. Binnen de verpleging is er nog weinig ruimte voor op dit moment. In beide zorgdivisies is er een even groot percentage, 14 procent, dat nog geen interesse heeft om robotica in te zetten.

Dit artikel delen:

Jouw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met je persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.