Managed hosting door True

AP start privacy-campagne rond AVG

 

Waarschuwing

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) start een voorlichtingscampagne over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). De campagne ‘Privacy gaat iedereen wat aan’ biedt organisaties hulpmiddelen bij de naleving van de wet. Daarnaast maakt het mensen bewuster van hun privacyrechten. De actie werd afgetrapt door AP-voorzitter Aleid Wolfsen op de basisschool de Waterwilg in Nootdorp. Hij gaf hier een privacyles.

De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) is een Europese privacywet die vanaf 25 mei dit jaar geldt. In Europa heet deze wet dan ook GDPR (General Data Protection Regulation). Het geeft mensen meer rechten over hun persoonsgegevens en verplicht organisaties om zorgvuldiger met deze persoonsgegevens om te gaan.

Met de campagne ‘Privacy gaat iedereen wat aan’ biedt de AP organisaties hulpmiddelen om te voldoen aan de nieuwe wet. Zo zet de campagnewebsite hulpbijprivacy.nl alle rechten en plichten voor organisaties op een rij en maakt een digitale ‘regelhulp’ het inzichtelijk welke stappen organisaties nog moeten zetten voor de inwerktreding.

Leerlingen

De campagne is overigens niet alleen op het bedrijfsleven toegespitst. Omdat kinderen al op jonge leeftijd online actief zijn, heeft de AP een lespakket voor leerlingen van groep 7 en 8 laten ontwikkelen. In drie lessen van ongeveer 45 minuten leren kinderen wat privacy en persoonsgegevens zijn, ervaren ze waarom organisaties vaak geïnteresseerd zijn in hun gegevens en leren ze welke privacyrechten zij hebben. AP zegt dat kinderen hiermee meer zeggenschap over hun persoonsgegevens krijgen.

Wolfsen: ‘Veel mensen en organisaties zijn nog onbekend met de gevolgen van de nieuwe wetgeving. Daar gaan we wat aan doen met deze campagne. In een tijd waarin persoonsgegevens gouden handel zijn, is het van groot belang dat die gegevens goed beschermd blijven.’

Rechten en plichten AVG

Met de AVG krijgen mensen meer zeggenschap over hun persoonsgegevens. Zij mogen bijvoorbeeld hun gegevens inzien en laten wijzigen of in veel gevallen zelfs volledig laten wissen. Ook krijgen zij het recht bij een organisatie hun persoonsgegevens op te vragen en mee te nemen naar een andere ‘aanbieder’; het recht op dataportabiliteit. En komen ze er met de organisatie niet uit, dan kan iedereen vanaf 25 mei een klacht indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Bedrijven en overheden zijn verplicht om zorgvuldig om te gaan met persoonsgegevens. Zij hebben vanaf 25 mei een verantwoordingsplicht. Dat betekent dat zij een privacy-administratie moeten bijhouden. Welke persoonsgegevens verwerken zij? Met welk doel? En hoe zijn die gegevens beveiligd? Onder de AVG moeten bepaalde organisaties een functionaris voor de gegevensbescherming (FG) aanstellen die binnen de organisatie toeziet op de naleving van de privacyregels.

De Autoriteit Persoonsgegevens houdt toezicht op de naleving van de AVG, door bijvoorbeeld onderzoek te doen na klachten of op eigen initiatief.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/6290092). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer overLees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Vacatures bij AP
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×