Managed hosting door True

Bedrijven vrezen vooral cyberincidenten

 

Risico-inschatting

Van welke risico’s liggen ondernemers wakker? Vooral van business interruption en cyberincidenten, zo blijkt uit de zevende Allianz Risk Barometer. De verzekeraar ondervroeg daarvoor negentienhonderd risico-experts uit ruim tachtig landen.

Business interruption, zoals bijvoorbeeld supply chain-onderbrekingen, (42 procent van de antwoorden) en cyber-incidenten (40 procent) zijn dit jaar dé wereldwijde toprisico’s volgens de Allianz Risk Barometer 2018. Grote verliezen door natuurrampen (30 procent) zijn een groeiende zorg voor bedrijven, waarbij 2017 alle records breekt.

Klimaatveranderingen en de toenemende volatiliteit van het weer verschijnen voor het eerst in de meeste top 10-lijsten. Ondertussen is de impact van nieuwe technologieën een van de grootste stijgers (op nummer 7). Bedrijven beseffen dat kunstmatige intelligentie en autonome mobiliteit nieuwe kansen creëren maar ook een grotere aansprakelijkheid en verliezen op grote schaal meebrengen. Ondernemingen zijn dan weer minder bezorgd om marktontwikkelingen (volatiliteit, verhoogde concurrentie/nieuwkomers, fusies en overnames, marktstagnatie, marktfluctuatie) dan een jaar geleden (op nummer vier in 2018, op nummer twee in 2017). Schade aan reputatie en marktwaarde staat op acht, politieke risico’s en geweld (oorlog, terrorisme,…) op negen.

Specifiek in België en Nederland voeren 'Business interruptions' en 'Cyberincidenten' de lijst aan. Op nummer drie staan in Nederland de 'Marktontwikkelingen'. Nederlandse bedrijven zijn voor het eerst bezorgd om kwaliteitstekorten, seriële defecten, product recalls, klimaatverandering/toenemende volatiliteit van het weer en nieuwe technologieën. Zij komen dit jaar voor het eerst de lijst binnen.

In België komen de 'Aanpassingen in voorschriften en wetgeving' op drie, zoals bijvoorbeeld aanpassingen bij overheid, economische sancties, protectionisme, Brexit, desintegratie van Eurozone. Belgische bedrijven zijn voor het eerst bezorgd om schade aan reputatie of merkwaarde en een tekort aan talent. Deze risico’s komen dit jaar voor het eerst de lijst binnen.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/6281108). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×