Managed hosting door True

Rotterdam gaat fors investeren in IT-security

Gemeente verhoogd structureel het ict-budget

 

Rotterdam

De gemeente Rotterdam gaat structureel het ict-budget verhogen. De gemeente trekt voornamelijk extra miljoenen uit voor een verbetering van de security van het eigen ict-netwerk. Vorig jaar werd duidelijk uit een rapport van de Rekenkamer dat de digitale beveiliging van de Rotterdamse gemeente gemakkelijk te hacken was.

Momenteel heeft Rotterdam 118 miljoen euro ter beschikking voor ict. Daarvan is 1,3 miljoen euro voor ict-beveiliging. Het Algemeen Dagblad meldt dat het totale bedrag structureel verhoogd zal worden naar 125 miljoen euro per jaar. De gemeente wil met name investeren in detectieve in plaats van preventieve security. Het definitieve bedrag wordt volgende week bekend gemaakt door de Rotterdamse Wethouder Adriaan Visser.

Dit voorjaar kwam de Rekenkamer met een rapport over de databeveiliging van de stad. Hieruit bleek dat het voor een gemiddelde hacker gemakkelijk was om de computersystemen te hacken. Zo vonden de hackers die in opdracht van de Rekenkamer in de Rotterdamse systemen keken,  zevenhonderd zwakheden in systemen en computerprogramma's. De gemeente is veel te laks met datalekken, zo concludeerde de Rekenkamer. Met het dichten van zestien op 21 lekken in twee jaar, doet de gemeente volgens Rotterdams raadslid Arno Bonte gewoon niet goed zijn huiswerk.

De mail van Aboutaleb

Eerder liet Wethouder Visser in een reactie op het rapport weten dat Rotterdam weldegelijk stappen maakt in hun beveiligingsaanpak. Sinds 2015 zijn de cyberaanvallen van zestienduizend tot zestienhonderd teruggedrongen.

Toch is het niet de eerste keer dat Rotterdam wordt gewaarschuwd. Securityleverancier Fox-IT bracht twee jaar eerder al een alarmerend rapport uit. Daaruit bleek dat hackers gemakkelijk bij gevoelige gegevens konden, waaronder de e-mail en agenda van de Rotterdamse Burgemeester Aboutaleb. De Rekenkamer zal komend najaar mede op verzoek van de gemeenteraad een vervolgonderzoek uitvoeren.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/6037457). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer overLees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×