Managed hosting door True

Cybersecurity is topprioriteit in 2013

Dit artikel delen:

Technologie-, media- en telecombedrijven (TMT) zetten cybersecurity hoog op de strategische agenda. Dit speelt in 2013 vooral in de samenwerking met ketenpartners. Uit onderzoek van Deloitte onder 121 security executives uit 38 verschillende landen blijkt dat de grootste bedreiging op het gebied van cybersecurity ligt in de relaties met partners in de keten. 30 procent van de respondenten meent dat de ketenpartners onvoldoende verantwoordelijkheid nemen op dit vlak.

TMT-bedrijven hebben veel vertrouwen in de eigen beveiliging tegen externe bedreigingen. 88 procent is zeker van hun zaak als het gaat om de kwetsbaarheid van de eigen organisatie. Maar bij doorvragen blijkt dat meer dan de helft van de respondenten het afgelopen jaar wel degelijk te maken heeft gehad met een cyberaanval. Daarnaast heeft slechts bijna de helft daadwerkelijk een plan van aanpak klaarliggen als men te maken krijgt met een aanval op de eigen onderneming.

Adequaal reageren

‘Elke organisatie is kwetsbaar, 100 procent preventie tegen cyberrisico’s is niet mogelijk’, zegt Roel van Rijsewijk, director en security expert binnen Deloitte. ‘Organisaties moeten niet alleen investeren in het voorkomen van cyberaanvallen, maar ook in het ontdekken van bijvoorbeeld een beveiligingslek en in het adequaat kunnen reageren op een aanval. Daarnaast is het belangrijk om vooral samen te werken met partners in de keten om hun niveau van informatiebeveiliging goed in te schatten en te verbeteren.’

Andere grote bedreigingen voor de informatiebeveiliging die respondenten benoemen zijn gerichte cyberaanvallen (64 procent) en hacktivisme (63 procent). Verder zien ze dat meer dan de helft van de respondenten extern algemene informatie verzamelt over dreigingen, slechts 39 procent verzamelt informatie over gerichte dreigingen op de eigen organisatie, branche, het merk of klanten.

Securitystrategie

Waar vorig jaar nog het voldoen aan wet- en regelgeving op het gebied van informatiebeveiliging de grootste zorg was voor de TMT-organisaties, zien we nu dat het implementeren van een securitystrategie topprioriteit is geworden. Verder blijkt dat de bedrijven gaan inzien dat informatiebeveiliging fundamenteel is voor de business. 20 procent geeft aan dat informatiebeveiliging van invloed is op organisatorische veranderingen, zoals uitbreiding, de ontwikkeling van nieuwe diensten en producten en verandering van strategie. Bedrijven gaan zich in toenemende mate focussen op het weerbaar maken van de eigen organisatie tegen cyberrisico’s, men wordt meer ‘cyber resilient’, in plaats van puur en alleen op de informatiebeveiliging zelf.

‘De vraag is niet of je met een cyberaanval te maken krijgt, maar hoe en wanneer je reageert op een aanval’, zegt Van Rijsewijk. ‘Effectief management van informatiebeveiliging en risico’s vraagt om een robuuste combinatie van preventie, vroege detectie en snelle reactie. Cyber resilient, oftewel weerbaar zijn en snel kunnen reageren, is het allerbelangrijkste. En dat moet je van tevoren plannen. TMT-organisaties moeten de al bestaande publiek-private samenwerkingen met bijvoorbeeld beleidsmakers en wetgevers verder verdiepen. Het uiteindelijke doel moet zijn om zoveel mogelijk informatie met elkaar uit te wisselen en samen te werken aan een oplossing.’

Hoger niveau informatiebeveiliging

Niet alleen de technologische innovaties maar juist de gebruikers van deze innovaties vormen een van de grootste bedreigingen voor de informatiebeveiliging. ‘Om de eigen informatiebeveiliging op orde te hebben moet men de menselijke factor niet vergeten’, aldus Van Rijsewijk. ‘Voorzie werknemers van de juiste informatie, middelen en training om ze bewust te maken van cyberrisico’s en het niveau van de informatiebeveiliging wordt direct tot een hoger niveau gebracht.’

70 procent geeft aan dat de eigen werknemers een gemiddelde tot hoge kwetsbaarheid vormen voor de it-beveiliging van de organisatie door het gebrek aan bewustzijn van beveiligingsissues. Werknemers kunnen een bedreiging vormen als zij bijvoorbeeld reageren op phishing e-mails, bedrijfsgegevens extern opslaan of onbevoegde personen toegang geven tot faciliteiten van de organisatie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Cyberhackers zijn niet de vele tienduizenden beroepshackers die soms nauw samenwerken met criminele organisaties of duizenden hacktivisten wereldwijd maar ook vele aan overheden gelieerde organisaties.
Elke dag zijn er tientallen miljoenen zombie systemen die in een bot netwerk speuren naar zwakke plekken, informatie die ten gelde gemaakt kan worden en statistieken om te blijven innoveren in nieuwe types aanvallen.
Wat dat betreft is het niet als met fietssloten. Zorg dat de jouwe groter en steviger is dan de fietsen naast je en je hebt minder kans om doelwit te worden.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.