Managed hosting door True

Spyware op pc's groeit uit tot ware plaag

Dit artikel delen:

De installatie van een goed anti-spyware programma is meer dan ooit aan de orde. Uit een onderzoek van de Amerikaanse internetaanbieder Earthlink blijkt namelijk dat op de doorsnee pc gemiddeld 28 spyware-programma’s staan.

De meeste daarvan zijn eerder onschuldig, maar regelmatig duiken ook gevaarlijke varianten op. Zo kan bepaalde spyware het Windows-systeem aantasten of de persoonlijke bestanden inkijken en stelen. Spyware zit meestal verborgen in schijnbaar onschuldige freeware of shareware die men van het internet downloadt.

 

Eén van de meest voorkomende typen spyware is de zogeheten ’adware’, dat ongezien advertenties op de pc installeert en informatie doorstuurt naar marketingbureaus. Hetzelfde onderzoek leert overigens dat ook het aantal Trojaanse Paarden op de gemiddelde pc groter is dan verwacht. Via deze ’onzichtbare’ programmaatjes kunnen kwaadwilligen de controle over de pc overnemen. Regelmatig scannen is dus de boodschap.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Probaat middel is Ad-Aware, gratis down te loaden van het web via tucows en vele anderen

Voorlichting en gebruikersinstructies zijn het beste wapen tegen deze plaag. Gebruikers moeten zich ervan bewust zijn welke risico's computergebruik met zich meebrengen en hoe zij zich hiertegen kunnen wapenen. Gelukkig zie je veel profesisonele bedrijven hun antispywaresoftware etc gratis ter beschikking stellen aan huisgebruikers.

Recentelijk een viertal nieuwe desktops van Dell ontvangen en wat schetste mijn verbazing? Deze systemen worden standaard geleverd met Spyware! Ik vind dit een zeer kwalijke zaak, spyware is niet iets wat je moet promoten, maar wat je moet bestrijden! Zou Dell deze Spyware soms gebruiken om de prijzen laag te kunnen houden?

De huidige generatie Anti Spyware tools is nog te veel expert-gesreedschap. Je kunt gebruikers niet opzadelen met de mededeling dat het verwijderen van bestanden het niet werken van andere programma's kan veroorzaken. Dat lijkt heel eerlijk of nuttig, maar is het niet. Ik zelf gooi altijd alles wat in het lijstje van de gevonden zooi weg.
Die keuze van verwijderen of behouden heb je in anti virus software ook niet
Dus wat als spyware wordt geclassificeerd, direct verwijderen.
Een ander probleem met anti spyware is dat je eigenlijk meer dan 1 pakket moet gebruiken. De dekkingsgraad van deze pakketten is niet 100% én maar voor een deel overlappend.

P.S.
Ondanks de mededeling dat email-adressen versluierd worden opgeslagen, geef ik toch de voorkeur aan de "versluieraar" van Sneakemail.com.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.